У початок

Фінляндія самостійно заборонить імпорт російського газу морем

Уряд Фінляндії планує заборонити імпорт російського скрапленого газу (LNG) з 2025 року, рішення ухвалять на національному рівні, бо Євросоюз досі не зміг домовитися про спільні санкції.

Про це міністр з питань клімату та навколишнього середовища Фінляндії Кай Мюккянен заявив газеті Helsingin Sanomat, передає Liga.net.

«Не хочу обіцяти якусь конкретну дату, але, сподіваюся, наступного року ми будемо в ситуації, коли діятиме заборона», – розказав він.

Міністр додав, що обсяги імпорту російського LNG у Фінляндію невеликі, але йдеться про принципове рішення.

«Було б простіше, якби це було спільним рішенням Євросоюзу, але деякі країни-члени не готові. На рівні ЄС таке рішення ухвалити неможливо, це факт», – додав він.

Фінляндія більше не імпортує трубопровідного газу з росії, але продовжує купувати скраплений газ, пояснюючи це контрактними зобов'язаннями. Угода між фінською компанією Gasum і російським «газпромом» укладена за принципом «бери або плати», тому навіть якби Фінляндія припинила брати законтрактовані обсяги, вона повинна була б їх оплатити. У Gasum стверджують, що купують мінімальну допустиму контрактом кількість газу.

Як повідомлялося, торік країни Євросоюзу збільшували імпорт скрапленого природного газу (LNG) з росії, хоча загалом імпорт російського газу в ЄС значно зменшився.

Нагадаємо, Євросоюз не зміг домовитися про запровадження санкцій проти російського газу, але навесні 2024 року має набрати чинності норма, що дозволить державам-членами забороняти його імпорт з міркувань безпеки. Латвія й Литва вже заборонили імпорт російського газу на національному рівні, не чекаючи цих змін, тоді як Фінляндія вирішила їх дочекатися.

Трубопровідний газ Gasum не отримує з 21 травня 2022 року через виставлення росією не передбачених контрактом умов про оплату в рублях. 22 травня 2023 року компанія оголосила, що не змогла врегулювати суперечку з «газпромом» щодо експорту у терміни, визначені судом, тому вирішила розірвати контракт.

При цьому компанія продовжила отримувати російський LNG із заводу «кріогаз-висок» у ленінградській області.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти