У початок

Лютневий імпорт ДП зберіг стабільність

Також є російською мовою

У лютому 2021 р. імпорт дизельного пального в Україну виріс на 1,3% порівняно з аналогічним періодом торік і склав 394 тис. т. Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95» з посиланням на дані власного дослідження.

Імпорт з Білорусі зріс більш ніж у 2,1 раза, до 204,3 тис. т. Це пояснюється низьким показником імпорту ДП з Білорусі в лютому минулого року через зниження постачань сировини на місцеві НПЗ у першому кварталі.

Постачання ДП з Російської Федерації в лютому-2021 порівняно з лютим минулого року скоротилися на 40%, до 123,3 тис. т. Тим часом, цей показник практично відповідає обсягу постачань у січні поточного року (125 тис. т). За підсумками лютого через термінал у Гомелі було постачено 46,1 тис. т (-61,5% до лютого-2020) російського ДП, залізницею - 63 тис. т (+ 26,2%) і трубопроводом «ПрикарпатЗахідтранс» – 6,3 тис. т (-7%).

Імпорт з Литви за звітний місяць скоротився на 35%, до 36,6 тис. т, порівняно з обсягом постачань у лютому 2020 р.. У портах було оформлено близько 29 тис. т дизельного пального (-3,3% до лютого 2020 р.).

Як повідомляв enkorr, 19 лютого Рада національної безпеки і оборони (РНБО) доручила повернути в держвласність нафтопродуктопровід «ПрикарпатЗахідтранс».

Таке рішення, на думку експертів Консалтингової групи «А-95», не викличе дефіциту й істотного зростання цін на дизельне паливо. «Український ринок максимально диверсифікований, і замістити 50 тис. т трубопровідних постачань на місяць, які випали, буде нескладно. Це станеться як за рахунок переорієнтації трубопровідних обсягів на відвантаження залізницею, так і за рахунок резервів внутрішнього нафтоперероблення й імпорту морем», – заявив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

За даними «А-95», баланс українського ринку дизпального в 2020 р. збільшився на 5,8% – до рекордних за весь період спостережень 7,39 млн т. При цьому внутрішнє виробництво зросло на 39% – до 1,12 млн. т, а імпорт додав 1,4% і склав 6,26 млн. т. У даному обсязі не враховано тіньового ринку ДП, який, за оцінками Консалтингової групи «А-95», досягає 15%, або близько 1 млн. т на рік.

Нагадаємо, за дорученням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля у всіх регіонах України відновилася кампанія з боротьби з нелегальним ринком нафтопродуктів, а також здійснюються перевірки автозаправних станцій на предмет законності їх діяльності.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти