У початок

ExxonMobil передає операції на нафтовому родовищі West Qurna 1 компанії PetroChina

Американський енергетичний гігант ExxonMobil Corp офіційно вийшов із нафтового родовища West Qurna 1 на півдні Іраку й передав свої операції PetroChina як головному підряднику, повідомив Reuters  заступник міністра нафти.

Високопоставлені іракські нафтові чиновники зустрілися з керівниками ExxonMobil, PetroChina і Basra Oil Co у понеділок на родовищі West Qurna 1 поблизу Басри, щоб відзначити повний вихід Exxon і передачу своїх операцій PetroChina.

«Ми збираємося сьогодні, щоб попрощатися з ExxonMobil, і в той же час ми вітаємо PetroChina з тим, що вона стала головним підрядником», — сказав Басім Мохаммед, заступник міністра нафти з питань видобутку, в інтерв’ю Reuters на родовищі.

PetroChina володіє найбільшою часткою в галузі після відходу Exxon.

Торік Ірак підписав угоду про придбання 22,7% частки ExxonMobil у West Qurna 1 іракською державною компанією Basra Oil Co., тоді як індонезійська державна компанія Pertamina купила решту 10% частки Exxon, збільшивши свою частку до 20%.

Остаточне врегулювання, яке нещодавно було досягнуто між Міністерством нафти Іраку й Exxon, служило інтересам обох сторін, сказав Мохаммед.

Наразі West Qurna 1 видобуває близько 550 тис. барелів на добу (б/д) нафти, додав він. Це одне з найбільших у світі родовищ нафти з видобутими запасами, які оцінюються в понад 20 млрд барелів.

Ірак і PetroChina планують збільшити видобуток до 600 тис. б/д наприкінці 2024 року, заявив глава BOC.

Після виходу з West Qurna 1 Exxon не матиме присутності в енергетичному секторі Іраку, заявили представники BOC.

Заступник міністра нафти сказав, що уряд зацікавлений запросити ExxonMobil взяти участь у розвитку майбутніх енергетичних проєктів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти