У початок

Exxon перевершує оцінки, закінчивши 2023 рік із прибутком у $36 млрд

Exxon Mobil 2 лютого опублікував кращий, ніж очікувалося, прибуток у $36 млрд США за 2023 рік, який зріс завдяки торгівлі паливом і більшому видобутку нафти й газу.

Як повідомляє Reuters, прибутки нафтових компаній 2023-го впали приблизно на третину, порівняно з рекордним рівнем 2022 року, під тиском падіння цін на нафту й газ після стрибка, коли росія вторглася в Україну.

Виконавчий директор Exxon Даррен Вудс сказав, що галузь «побачила, як ціни на енергоносії і маржа переробки почали нормалізуватися 2023 року».

Прибутки Exxon в останньому кварталі все ще перевищують оцінки, і Вудс висловив оптимізм щодо наступного року. Він підвищив цільові витрати Exxon після збільшення капітальних витрат в останньому кварталі на 4% порівняно з роком раніше.

Капітальні витрати за весь 2023 рік становили $26,32 млрд.

Exxon «вимушено прискорила буріння» у своїх двох основних районах видобутку нафти, Пермському басейні США і Гайані, і почала виробництво літію для постачання акумуляторів для електромобілів.

Exxon «закрила 2023 рік на сильній ноті» і входить у 2024-й із міцним фінансовим становищем, сказав Пітер Макнеллі, керівник глобального сектору промислових матеріалів і енергетики в Third Bridge.

«Але головною увагою інвесторів буде завершення операції з придбання Pioneer Natural Resources», що різко збільшить інвестиції в США. Exxon очікує закрити угоду в другому кварталі.

Під час ранкових торгів акції зросли менш ніж на 1%.

Результати Exxon включали витрати на знецінення на $2,5 млрд нерухомості в Каліфорнії, яку вона намагалася продати більше року. Без урахування цього збору річний дохід впав на 35%, до $38,57 млрд.

Провідні виробники нафти списують непотрібні активи й очищують свої баланси перед незавершеними угодами. Chevron заявив, що потребуватиме знецінення приблизно на $4 млрд у четвертому кварталі, тоді як Shell списав $5,5 млрд.

У жовтні Exxon погодилася придбати конкурента Pioneer, щоб збільшити видобуток сланцевої нафти в США в Пермському басейні, а Chevron запропонувала придбати Hess Corp, щоб закріпитися в Гайані. Очікують, що обидві угоди будуть закриті в середині року.

Результатам четвертого кварталу допоміг торговельний підрозділ Exxon, який збільшив операційний прибуток від паливного бізнесу на $1,1 млрд. За її словами, рішення компанії об’єднати глобальну торгівлю в одному підрозділі окупається.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти