У початок

Equinor і RWE побудують ланцюг постачання водню для німецьких електростанцій

Equinor і RWE заявили в четвер, що вони планують розробити ланцюжок постачання водню з низьким вмістом вуглецю, що дасть Німеччині змогу скоротити залежність від вугільної енергетики і таким чином скоротити викиди CO2. 

Обидві компанії планують побудувати в Німеччині електростанції, які спочатку працюватимуть на природному газі, а потім на водні, виробленому в Норвегії на спільно побудованих виробничих потужностях, повідомляє Reuters.

Вони також побудують водневий трубопровід, щоб з’єднати норвезькі центри виробництва з електростанціями в Німеччині. Інвестиції залежать від дозволу регулюючих органів на трубопровід, будівництво якого, як очікується, розпочнеться 2030 року.

Компанії не надали подробиць про свої фінансові зобов'язання, хоча RWE, провідний німецький виробник електроенергії, заявив, що партнерство охопить інвестиції вартістю кілька мільярдів євро.

«Але вдаватися в деталі поки рано. Передусім потрібно побудувати інфраструктуру й створити відповідну політичну основу», — заявили в компанії.

Генеральний директор Equinor Андерс Опедал сказав Reuters, що вартість усього ланцюжка постачань може досягати «десятків мільярдів євро». З його слів, коли газопровід був побудовано, він обійдеться лише в 3 млрд євро і стане першим у своєму роді в світі.

З його слів, він може транспортувати 4 млн тонн водню на рік, що еквівалентно 135 терават-годинам енергії, подібно до загального виробництва гідроенергії Норвегії. «Тож через цей трубопровід може пройти величезна кількість енергії», — сказав він, додавши, що «це також створює інфраструктуру між Норвегією і Німеччиною, куди з часом можна додавати водень з відновлюваних джерел, оскільки така інфраструктура має тривалий термін експлуатації».

Спочатку проєкт постачатиме так званий «блакитний» водень, виготовлений із газу. Це залежатиме від уловлювання і зберігання вуглецю, про що Equinor і RWE заявили у спільній заяві, що поховає понад 95% пов’язаних викидів.

У довгостроковій перспективі компанії прагнуть виробляти «зелений» водень з відновлюваних джерел, таких як офшорні вітрові турбіни, таким чином ще більше скорочуючи викиди.

Партнерство відображає зусилля Німеччини з диверсифікації російського газу, постачання якого припинилися після війни в Україні, що виявилося складним, оскільки країни-виробники газу мають обмежені можливості для збільшення видобутку.

З минулого року Норвегія обігнала росію як найбільшого постачальника газу в Європі, а контрольована державою Equinor стала найбільшим експортером.

Під час візиту в Норвегію канцлера Німеччини Олафа Шольца в серпні минулого року з метою отримання додаткових зобов'язань прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере заявив, що постачання в країну досягли максимуму.

«Є нагальна потреба у швидкому нарощуванні водневої економіки», — сказав у заяві виконавчий директор RWE Маркус Креббер, додавши, що «блакитний» водень у великих кількостях «може дати початок з подальшим перетворенням на зелений водень». 

Німеччина планує численні проєкти з імпорту водню, а кілька нових імпортних терміналів країни для скрапленого природного газу (СПГ) також готові приймати водень на більш пізньому етапі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти