У початок

Eni з Repsol підштовхують Мадуро до посилення контролю над нафтовими родовищами Венесуели

Європейські нафтові компанії вимагають від президента Венесуели Ніколаса Мадуро посилити контроль над своїми операціями у Венесуелі після того, як американська бурова компанія Chevron Corp. торік переуклала свій контракт, повідомляє Bloomberg.

Італійська Eni SpA й іспанська Repsol SA розглядають проєкти контрактів після проведення серії зустрічей з високопосадовцями, під час яких вони просили операційний контроль над нафтогазовими підприємствами, спільними з державною енергетичною компанією PDVSA, повідомляють джерела, знайомі з цим питанням, на умовах анонімності, оскільки інформація є приватною.

Chevron торік уклала аналогічну угоду, що підвищило очікування аналітиків, що Венесуела надасть іншим енергетичним компаніям ширший контроль над спільними підприємствами. Eni, Repsol і французька компанія Maurel et Prom можуть викачувати додаткові від 50 тис. до 80 тис. барелів на день (б/д), якщо вони збільшать діяльність у південноамериканській країні, зі слів Франсіско Мональді, викладача економіки енергетики в Інституті державної політики Бейкера Університету Райса.

Незважаючи на те, що навіть додаткові 80 тис. б/д мало б негайно вплинути на глобальні енергетичні ринки, цей крок був би останньою ознакою просування політичної програми в країні. Мадуро використав угоду з Chevron, щоб закликати США пом’якшити додаткові санкції проти нафтової промисловості країни. Це також додало б зусилля Венесуели збільшити виробництво в галузі, яка забезпечує переважну більшість її експорту. За даними ОПЕК, нинішній видобуток у країні становить близько 690 тис. б/д, що становить приблизно третину від того, що було п’ять років тому.

Eni і Repsol мають нафтогазові підприємства у Венесуелі. Cardon IV, спільне офшорне підприємство, постачає природний газ на більшу частину заходу Венесуели. Що стосується нафти, вони обидва мають по три підприємства в партнерстві з PDVSA.

Латинська Америка, де зосереджено п’яту частину світових запасів нафти, значною мірою втратила свій потенціал заробити на вищих цінах на нафту за останні кілька років на тлі потужного поєднання безгосподарності, обмежених фінансів і політичних помилок.

Eni і Repsol почали перемовини з офіційними особами Венесуели, включаючи віцепрезидента Делсі Родрігес, у середині 2022 року. Але, зі слів джерел, перемовини тільки нещодавно набрали обертів. Уряд Венесуели попросив, щоб в обмін на більший контроль над нафтовими родовищами компанії інвестували в газові проєкти.

Виробництво у Венесуелі постраждало після того, як США 2019 року запровадили санкції проти країни. Підприємства Eni і Repsol також скоротилися. Обидві компанії мають відмову від Міністерства фінансів США, яка дозволяє їм брати нафту від PDVSA для компенсації продажів у 2022 році від проєкту природного газу для постачання внутрішнього ринку. Нещодавно вони погодилися укласти угоду про обмін на завантаження 4 млн барелів венесуельської нафти до березня, щоб продовжити угоду, досягнуту з Мадуро, щодо компенсації боргу PDVSA.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти