У початок

Eni почала постачати нафту з Казахстану по «Дружбі»

Компанія AGIP, що належить італійській групі Eni, у червні цього року здійснила тестове постачання 20 тис. тонн казахстанської нафти трубопроводом «дружба» у Німеччини. Про це повідомили у прес-службі Міністерства енергетики Казахстану.

«У червні поточного року AGIP (Eni) було тестове постачання обсягом 20 тис. тонн нафти магістральним нафтопроводом «Атирау–Самара» і далі в систему «дружба», – йдеться у повідомленні.

Подальше транспортування нафти залежатиме від економічної привабливості постачань у цьому напрямку.

Eni працює на низці нафтових проєктів Казахстану. Її «дочка» буде третьою компанією з Казахстану, яка відправлятиме нафту цим маршрутом у ФРН. Також «чорне золото» для Німеччини експортують по «дружбі» компанія-оператор проєкту «Карачаганак» і японська Inpex North Caspian Sea.

Нагадаємо, російська нафта в Європу «дружбою» більше не спрямовується через санкції. За підсумками 2022 року Німеччина отримала трохи більш як 15 млн тонн «чорного золота» з рф. З 2023 року російський товар у «дружбі» було замінено постачаннями з Казахстану, 2024 року буде відправлено 1,4 млн тонн.

Астана заявляла, що має намір збільшити до 5 млн тонн нафтоекспорт у Німеччину, проте експортні можливості Казахстану наразі обмежені, зокрема через ОПЕК+, тому поки що експерти не чекають різкого зростання казахстанських обсягів на світові ринки.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти