У початок

Eni не платитиме за російський газ у рублях – ЗМІ

Найбільша в Італії нафтогазова компанія Eni не сплачуватиме за постачання російського газу в рублях. Про це заявив голова компанії Клаудіо Дескальчі на Глобальному енергетичному форумі в ОАЕ, пишуть російські ЗМІ, повідомляє «Бізнес.Цензор».

Він також нагадав, що Eni вже оголосила про вихід з проєкту «Блакитний потік», а спільні проєкти з «роснєфтью» заморожені ще з 2014 року.

«Єдина велика проблема – постачання природного газу. У нас немає активів і проєктів в росії, але ми купуємо російський газ. Вони хочуть, щоб ми платили їм у рублях. Ми не зможемо цього зробити, тому що ми не маємо рублів. І це не передбачено контрактом, у якому вказано розрахунки в євро. Це не можна змінити в односторонньому порядку. Для такої зміни має бути угода», – сказав Дескальчі.

Нагадаємо, Eni має довгострокові газові контракти з «газпромом», засновані на принципі «бери або плати». Eni, найбільшим акціонером якої є італійська держава, у 2020 році купила 22,5 мільярда кубометрів російського газу із загальної кількості близько 62 млрд куб. м, які щорічно споживає Італія.

Італія, яка використовує газ для виробництва приблизно 40% електроенергії, імпортує понад 90% газу, причому близько 40% цього об’єму припадає на російські трубопроводи.

Як повідомлялося, компанія Eni призупинила нові закупівлі нафти у росії після її вторгнення в Україну.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти