У початок

Ембарго на нафту: які країни й компанії відмовилися від російської сировини

Усе більше країн відмовляються від співпраці з країною-агресором в напрямі постачання російської нафти. Cпівзасновниця проєкту «Ліга антитрасту» державна уповноважена Антимонопольного комітету України (2015-2019 рр.) Агія Загребельська з посиланням на Reuters опублікувала перелік компаній і країн, які це вже зробили.

* США, КАНАДА й АВСТРАЛІЯ: запровадили прямі заборони на купівлю російської нафти.

* БОЛГАРІЯ: нафтопереробний завод «Нефтохім» Бургас, що належить російському «Лукойлу», готовий використовувати 100% неросійської нафти, якщо буде потреба, порівняно з 40% зараз.

* ФРАНЦІЯ: російська сира нафта становила 9,5% загального імпорту 2021 року, але Французька асоціація нафтової промисловості заявила, що можна знайти альтернативні постачання, додавши, що вона вже відходить від російського дизельного пального.

* HELLENIC PETROLEUM: найбільший нафтопереробник Греції заявив, що російська нафта становила близько 15% її сировини у другій половині 2021 року, але її можна замінити. Вона вже забезпечила додаткові постачання із Саудівської Аравії.

* PKN Orlen: найбільший польський нафтопереробник заявив, що купує російську нафту для своїх нафтопереробних заводів у Польщі, Литві й Чехії, але готовий до будь-якого сценарію, включаючи повне припинення постачань із Росії.

* АМПОЛ: австралійський нафтопереробник каже, що не купував російської нафти чи продуктів із початку конфлікту.

* АТ: британська нафтова компанія, яка відмовляється від своєї частки в «Роснєфті», не укладатиме нових угод з російськими підприємствами щодо завантаження в російських портах, якщо вони не мають значення для забезпечення безпеки постачань.

* БРИТАНІЯ: Британія заявила, що поступово припинить імпорт російської нафти до кінця 2022 року.

* КАНАДА: Канада заявила, що заборонить імпорт російської нафти, а також розглядає змогу заборони нафтопродуктів. Вона не імпортувала російської нафти з 2019 року, але 2021 року купувала нафту, дизельне пальне й бензин.

* CEPSA: іспанська фірма, що належить державному фонду Абу-Дабі Mubadala й компанії Carlyle, припинила купувати російську нафту, природний газ і нафтопродукти й не очікує, що її позиція зміниться в осяжному майбутньому.

* ENI: енергетична група, 30,3% якої належить уряду Італії, призупиняє закупівлі російської нафти. Німецький НПЗ Bayernoil, в якому Eni і «Роснєфть» мають частки, не використовуватиме російської нафти.

* EQUINOR: норвезька Державна енергетична компанія припинила торгувати російською нафтою, оскільки припиняє свою діяльність у країні.

* GALP: португальська нафтогазова компанія призупинила всі нові закупівлі нафтопродуктів у Росії або російських компаній.

* MAERSK: данська судноплавна група припинила купувати російську нафту для своїх суден.

* NESTE: фінський нафтопереробник має контракти на придбання російської нафти до кінця року, але не укладає жодних нових угод на постачання.

* OMV: австрійська нафтогазова компанія заявила, що не переробляє жодної російської нафти на своїх європейських нафтопереробних заводах і не має наміру робити це найближчим часом.

* PREEM: найбільший нафтопереробний завод Швеції, який належить саудівському мільярдеру Мохаммеду Хусейну аль-Амуді, «призупинив» нові замовлення російської нафти, на яку припадало близько 7% його закупівель, замінивши її барелями з Північного моря.

* REPSOL: іспанська фірма припинила купувати російську нафту на спотовому ринку.

* RWE: німецька комунальна компанія заявила, що припинить нові угоди про постачання російського газу чи нафти.

* SHELL: найбільший у світі трейдер нафти припинить купувати російську нафту і поступово припинить свою участь у всіх російських вуглеводнях.

* TOTALENERGIES: французька компанія припинила купувати нафту в Росії, хоча один з її нафтопереробних заводів у Німеччині продовжує отримувати російську нафту трубопроводом.

* VARO ENERGY: швейцарський нафтопереробний завод, який володіє нафтопереробним заводом Cressier у Швейцарії і має 51,4% частки в німецькому нафтопереробному заводі Bayernoil, заявив, що не укладав нових угод на постачання російської нафти після вторгнення рф в Україну й не планував цього робити, оскільки його попередні контракти закінчилися.

* VIVA ENERGY: нафтопереробник, який працює в Австралії під брендом Shell, припинив закупівлю російської нафти.

* СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ: Сполучені Штати, найбільший споживач нафти в світі, 8 березня ввели широку заборону на імпорт російських нафти і газу.

Нагадаємо, на початку березня адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про заборону імпорту нафти з росії через розв'язану нею 24 лютого повномасштабну війну проти України й подальше нарощування військової агресії.

Найбільшим постачальником нафти в США з величезним відривом залишається Канада (майже 3,4 млн барелів на добу, б/д), на другому місці – Мексика (645 тис. б/д), яка випередила Саудівську Аравію (562 тис. б/д). Понад 200 тис. б/д країна купувала у Колумбії й Еквадору, понад 100 тис. б/д – в Іраку й Бразилії, 54 тис. б/д – у Тринідаду й Тобаго.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти