У початок

Екстремальна спека в Азії підвищує попит на СПГ напередодні літніх місяців

Екстремальні температури в Азії підвищують попит на скраплений природний газ (СПГ) у регіоні, оскільки імпортери шукають вантажі напередодні літа, а імпорт у Південну Азію б’є рекорди.

Це може зменшити наявну пропозицію й ще більше підвищити спотові ціни в Азії, які вже зросли на третину з квітня, коли хвилі спеки в південній і південно-східній Азії підвищують використання кондиціонерів та інші види охолодження. Ціни зараз досягли майже шестимісячного піка в $12 за мільйон британських теплових одиниць (ммБТЕ) і, як очікується, залишатимуться високими.

«Спотові ціни зараз залежать від попиту в Азії. Температура в південній Азії підвищується через хвилю спеки, що збільшує попит на електроенергію», — сказав Сіамак Адібі, головний консультант енергетичної консалтингової компанії FGE.

Хоча в Китаї все ще може спостерігатися нижчий попит порівняно з його рекордними постачаннями 2021 року, попит з Індії й решти Азії компенсував будь-яке падіння, сказав Адібі.

Частини південної й південно-східної Азії спостерігали надзвичайну спеку і рекордні температури у квітні й травні, що збільшило споживання електроенергії для охолодження і навантаження на джерела живлення. В Індії в четвер щонайменше 15 чоловік померли від ймовірного теплового удару в східних штатах Біхар і Одіша.

За даними аналітичної компанії Kpler, імпорт СПГ у південну Азію зріс майже на 20% порівняно з роком раніше, до 3,8 млн метричних тонн у травні. За даними Kpler, Індія зафіксувала найвищий рівень імпорту за всю історію у травні – 2,4 млн тонн, тоді як обсяги СПГ у Бангладеш досягли історичного місячного рекорду – 0,6 млн тонн.

Нові імпортери Філіппіни й В’єтнам, які почали постачання СПГ торік, також збільшили свої закупівлі. У квітні й травні В’єтнам отримав три вантажі для виробництва електроенергії, а покупці на Філіппінах цього року відправили дев’ять вантажів проти 11 за весь минулий рік.

Зростання попиту на охолодження триватиме, оскільки північно-східна Азія вступає в літо. Японське метеорологічне агентство прогнозує, ймовірно, вищі за середні температури з червня по серпень, а енергетичний регулятор Китаю попередив, що енергопостачання в деяких регіонах буде напруженим у наступні кілька місяців на тлі зростання споживання.

«Різні прогнози погоди свідчать про те, що в травні в північно-східній Азії погода може бути спекотнішою, ніж зазвичай», — сказав аналітик Energy Aspects Мін На, додавши, що поповнення запасів СПГ в Азії цього літа буде вищим порівняно з минулим роком.

«Ми прогнозуємо, що цього літа в Японії, Південній Кореї й Тайвані загальний попит на відновлення запасів становитиме 2,4 млн тонн, що на 2,3 млн тонн більше, ніж торік, і на 0,1 млн тонн вище від середнього п’ятирічного показника».

Дані уряду Японії показали, що станом на 26 травня запаси СПГ у комунальних підприємств становили 2,06 млн тонн, що нижче від середнього п’ятирічного показника за цей період, оскільки в Токіо вже зараз стоїть спека. 

Південнокорейська енергетична компанія Korea Midland Power Co (KOMIPO), таїландська державна енергетична компанія PTT, філіппінський виробник електроенергії First Gen і державна компанія Бангладеш Rupantarita Prakritik Gas Co Ltd (RPGCL) також оголосили тендери на постачання СПГ у липні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти