У початок

Експортна виручка «газпрому» 2023 року може впасти на 50% — Reuters

Згідно з даними аналітиків, експортними даними й розрахунками Reuters, втрата європейських продажів може вдвічі скоротити експортні доходи російського «газпрому» цього року, що означає різке скорочення податкових надходжень для держави.

Експорт «газпрому», одного з найбільших платників податків рф, скоротився після того, як повномасштабна війна президента путіна в Україні призвела до санкцій Заходу, а також скорочення деяких постачань газу з росії в Європу.

Як свідчать підрахунки Reuters, виходячи з експортних мит і обсягів, доходи «газпрому» від продажів за кордон могли знизитися в січні до $3,4 млрд з $6,3 млрд за період минулого року після падіння постачань газу в Європу.

Якщо тенденція збережеться, експортні доходи «газпрому» за весь рік можуть скоротитися вдвічі порівняно з 2022 роком, коли обсяги експорту також скоротилися майже вдвічі.

«газпром» є одним із найбільших платників до бюджету росії, дефіцит якого в січні склав 1,76 трлн рублів ($24 млрд), що було викликано падінням доходів від енергоносіїв і різким зростанням витрат.

москва покладається на доходи від нафти і газу — торік близько 11,6 трлн рублів — і була змушена почати продавати міжнародні валютні резерви, щоб покрити дефіцит бюджету, збільшений витратами на повномасштабну війну в Україні.

2022 року обсяги експорту «газпрому» впали на 46%, повідомляє компанія. Підрахунки Reuters показали, що компанія все ще могла отримати рекордний дохід обсягом $80 млрд завдяки вищим цінам, сприяючи збільшенню податкових надходжень до штату, який також виграв від підвищення податку на газ і щедрих дивідендів «газпрому».

«газпром» отримав рекордні 2,5 трлн рублів ($34 млрд) чистого прибутку в першій половині 2022 року, що підвищився завдяки цінам на газ, які різко зросли на міжнародних ринках через побоювання збоїв у постачанні. Після цього компанія, як і багато російських фірм, перестала оприлюднювати свої фінансові результати.

Торік компанія сплатила 5 трлн рублів податків до федерального й регіональних бюджетів, що становить майже п'яту частину доходів федерального бюджету.

Але 2023 рік може виявитися складнішим, оскільки міжнародні ціни на газ упали, а кількість газу, що постачається в Європу, значно нижча, ніж за перших кілька місяців попереднього року.

За прогнозами деяких аналітиків, експорт за межі колишнього радянського союзу може сягнути близько 50-65 млрд кубометрів, без урахування постачань до Китаю.

«Постачання в Туреччину (близько 30-32 млрд кубометрів), Китай (15,5 млрд кубометрів зі збільшенням до 25-30 млрд кубометрів на 2023 рік) і СНД (пострадянського союзу) близько 25 млрд кубометрів не зможуть замінити ринок ЄС», — про це йдеться в огляді московського «локо-інвесту».

Експорт «газпрому» за межі колишнього радянського союзу впав більш ніж на 45%, до 100,9 млрд кубометрів 2022 року зі 185,1 млрд кубометрів 2021 року.

Мінекономіки рф прогнозує експортну ціну «газпрому» на 2023 рік на рівні $700/тис. кубометрів. Якщо підрахунки правильні, доходи «газпрому» від експорту цього року можуть досягти від 35 до 46 млрд дол..

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти