У початок

Експорт палива рф досягає восьмирічного мінімуму

У жовтні російський експорт нафтопродуктів досягне найнижчого рівня за останні вісім років через різке падіння обсягів нафтоперероблення.

За даними аналітичної компанії Vortexa Ltd, зібраними Bloomberg, морські постачання палива становили в середньому близько 1,9 млн барелів на день (б/д) за перші 20 днів жовтня. Це на 11% менше, ніж попереднього місяця, й трохи нижче від серпневого рівня, який був найнижчим із початку 2016 року.

Зниження експорту збіглося з падінням темпів роботи нафтопереробних заводів (НПЗ) до найнижчого рівня за понад два роки, зокрема через сезонні ремонти, що обмежують обсяги нафтопродуктів. Також на активність могли вплинути знижені прибутки від перероблення, що робить її менш привабливою для окремих підприємств.

Постачання нафти з росії — ключовий індикатор для ринку, оскільки москва засекретила офіційні дані про видобуток. Середній експорт сирої нафти за чотири тижні зріс за тиждень до 20 жовтня, досягнувши найвищого рівня з кінця червня.

Ще є можливість, що експорт нафтопродуктів активізується до кінця місяця, якщо ситуація зміниться. За перші 10 днів жовтня середні обсяги експорту навіть зросли порівняно з вереснем.

Експорт дизельного пального й газойлю впав на 10% порівняно з попереднім місяцем, досягнувши 735 тис. б/д. Постачання в Африку зросли, проте вантажі до Південної Америки скоротилися вдвічі.

Постачання прямогонного бензину зменшилися майже на 8% — до 317 тис. б/д, найнижчого показника з 2016 року. Експорт в Азію й Південну Америку зменшився, натомість постачання до Об’єднаних Арабських Еміратів різко зросли.

Потоки бензину й компонентів суміші зросли на 7%, до 73 тис. б/д, тоді як експорт авіаційного палива скоротився на 9% — до 33 тис. б/д.

Експорт мазуту впав на 20%, до п'ятимісячного мінімуму в 583 тис. б/д, відійшовши від високих рівнів, зафіксованих на початку жовтня. Постачання нафтопереробної сировини, зокрема вакуумного газойлю, зросли на 13% — до 116 тис. б/д.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти