У початок

Експорт нафтопродуктів з рф зростає після пом’якшення обмежень

У листопаді відновився російський експорт нафтопродуктів, оскільки пом’якшення обмежень на дорожнє паливо й припинення технічного обслуговування нафтопереробних заводів (НПЗ) збільшили потоки.

Постачання нафтопродуктів зросли до 2,2 млн барелів на день (б/д), згідно з даними, зібраними Bloomberg від аналітичної компанії Vortexa Ltd. Це приблизно на 164 тис. б/д на день більше, ніж у жовтні, коли обсяги впали до трирічного мінімуму. Збільшення відбулося, незважаючи на те, що штормова погода призвела до значних перебоїв в експорті з російських портів.

Ринок уважно стежить за національним експортом, щоб оцінити його виробництво, оскільки москва перестала публікувати офіційні дані про виробництво. росія пообіцяла поглибити скорочення експорту до 300 тис. б/д для сирої нафти і 200 тис. б/д для нафтопродуктів з рівня травня-червня протягом першого кварталу наступного року.

Станом на 3 грудня середній чотиритижневий експорт сирої нафти морем країни впав до найнижчого рівня за три місяці, оскільки шторми в Чорному морі вплинули на постачання. Незважаючи на це, минулого місяця експорт нафтопродуктів зріс на тлі збільшення постачань дизельного пального, бензину й брудного нафтопродукту.

Щотижневі дані до 2 грудня показали зростання експорту автомобільного палива, незважаючи на те, що ставки НПЗ знизилися наприкінці листопада. Заборона росії на експорт деяких видів зимового дизпального залишається чинною.

Експорт ДП і газойлю зріс на 12% від рівня жовтня до тримісячного максимуму в 894 тис. б/д минулого місяця, оскільки росія послабила експортні обмеження на більшість видів палива. Велику частину вантажів було спрямовано в Африку й Південну Америку, зокрема в Бразилію.

Постачання нафти знизилися приблизно на 3%, до 362 тис. б/д, найнижчого показника з серпня. Потоки в Азію знизилися до мінімуму за п'ять місяців, а обсяги збільшилися до Близького Сходу й Африки.

Відтік бензину і компонентів суміші підскочив на чверть – до 75 тис. б/д після зняття заборони на експорт. Постачання авіаційного палива впали до 8 тис. б/д, найнижчого показника з квітня 2022 року.

Експорт мазуту зріс приблизно на 4% – до 727 тис. б/д, тоді як потоки нафтопереробної сировини, як-от вакуумного газойлю, підскочили до шестимісячного максимуму приблизно в 149 тис. б/д.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти