У початок

Експорт нафти з західних портів росії скоротиться у грудні

Постачання нафти в росію з її західних портів можуть скоротитися в грудні на тлі рекордних запусків нафтопереробних заводів (НПЗ), запланованих на наступний місяць, і нещодавнього скасування державної заборони на експорт палива, повідомили Reuters три трейдери.

Відповідно до розрахунків Reuters на основі даних LSEG і галузевих джерел, російські потужності з первинної переробки нафти в автономному режимі скоротяться лише до 700 тис. метричних тонн у грудні з 2,4 млн тонн у листопаді, до найнижчого рівня цього року.

Зменшення офлайнових переробних потужностей означає збільшення постачань нафти на НПЗ, що зменшує обсяг сирої нафти, доступної для експорту.

Експорт нафти марок Urals, KEBCO і Siberian Light з новоросійська, приморська й усть-луги в листопаді становитиме 8,42 млн метричних тонн порівняно з 9,9 млн тонн у жовтні, повідомляли раніше джерела Reuters. Фактичні постачання можуть бути ще нижчими через призупинення завантаження в портах під час штормів.

Збільшення первинної переробки в зимовий період зазвичай призводить до зростання експорту палива. У грудні експорт нафтопродуктів також може зрости на тлі нещодавнього послаблення росією заборони на експорт, яка діяла з вересня.

Минулого тижня уряд росії оголосив про зняття заборони на експорт бензину. Раніше було дозволено експорт дизеля трубопровідним транспортом.

Однак зростання експорту нафтопродуктів у грудні може бути ускладнене можливим дефіцитом суден на тлі останніх санкцій США.

У жовтні Вашингтон запровадив перші санкції проти власників танкерів у Туреччині й Об’єднаних Арабських Еміратах, які перевозили російську нафту за цінами, що перевищують $60 за барель. Минулого тижня США також ввели санкції проти ще трьох компаній і трьох танкерів.

«Хоча танкерів для сирої нафти все ще немає, але на ринку нафтопродуктів уже відчули проблеми з наявністю суден на деякі дати», — сказав трейдер на російському ринку нафтопродуктів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти