У початок

Експорт дизпального з Близького Сходу в Європу впав через збої на НПЗ

Експорт дизельного пального з Близького Сходу в Європу впав у жовтні до 11-місячного мінімуму, оскільки перебої на нафтопереробних заводах (НПЗ) і збільшення кількості продуктів із США й Індії обмежили постачання, згідно з даними аналітиків і останніми даними про доставку.

Відповідно до даних S&P Global Commodities at Sea, експорт дизпального впав у середньому до 248 тис. барелів на день (б/д) у жовтні, найнижчого показника з листопада 2022 року, і знизився з 307 тис. б/д у вересні. Постачання США в Європу зросли до 115 тис. б/д у жовтні й уже становлять 236 тис. б/д у листопаді порівняно з 262 тис. б/д з Близького Сходу. НПЗ Satorp у Саудівській Аравії також перебував на техобслуговуванні протягом усього жовтня, тоді як на НПЗ Al-Zour у Кувейті трапилося кілька незапланованих інцидентів, через які постачалося ДП разом із мазутом.

Елеонор Баддс, директор з досліджень і аналізу S&P Global Commodity Insights, сказала, що «Al-Zour, мабуть, головна причина» падіння постачання обсягів ДП з Близького Сходу в Європу.

«Крім того, дизельний арбітраж з узбережжя Мексиканської затоки США в Європу останнім часом був життєздатним, тому більше обсягів надходило через Атлантику, хоча оскільки запаси дизельного пального в США зараз перебувають на найнижчому рівні з травня, очікується, що ці потоки зростуть», – додала вона.

З її слів, технічне обслуговування НПЗ на Близькому Сході та в Індії також скоротило постачання в регіоні. З перезапуском Al-Zour і нарощуванням нафтопереробного заводу Duqm в Омані, коли інші нафтопереробні заводи повертаються після ремонту, «наприкінці цього року й у січні мають відбутися деякі покращення», — пояснила Баддс.

Однак інше джерело зазначило, що Європа зазвичай намагається використовувати запаси для управління ними на кінець року. «Грудень і січень — жахливі місяці в Європі через скорочення запасів для бухгалтерії», — сказало джерело. Компанії вважають за краще звільняти резервуари, тому що невикористані запаси будуть відображені на їхніх балансах. Крім того, трейдери приймають менше ризику в кінці року через період зимових свят, додало джерело.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти