У початок

Експорт дизельного пального з Північної Африки в Європу зростає

Згідно з даними Al-Monitor, країни Північної Африки збільшили експорт дизельного палива до Європи, одночасно імпортуючи більше палива з росії після того, як ця країна вторглася в Україну в лютому минулого року.

У березні цього року Марокко імпортувало найбільше російського дизпального серед країн Північної Африки, доставляючи 108 тис. барелів на день (б/д), свідчать дані товарної компанії Kpler. Туніс і Лівія також активні імпортери, за ними йде Єгипет. У березні країни Північної Африки імпортували 257 тис. барелів ДП з росії, що є найбільшим обсягом з початку повномасштабної війни в Україні.

Водночас у Північній Африці також спостерігається зростання експорту палива, особливо в Європу, після того, як 24 лютого 2022 року росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Єгипет нині найбільший експортер дизельного пального в Північній Африці в Європу, свідчать дані. У березні прогнозується експорт 46 тис. б/д до Європи, а Лівія слідує з 23 тис. б/д.

Країни Північної Африки також розкуповують інші нафто- й газові продукти з росії за пільговими ставками, кажуть аналітики.

«Ми справді спостерігаємо збільшення потоків російських нафтопродуктів до країн Північної Африки. Хоча це справедливо для нафтопродуктів, і особливо для газойлю, цього не відбувається для сирої нафти», – каже Al-Monitor Лівія Галлараті, аналітик нафтових ринків Energy Aspects.

«Прибуття російського газойлю в Північну Африку різко зросло з кінця минулого року, у середньому з 20 тис. б/д у першій половині минулого року до приблизно 200 тис. б/д в першому кварталі 2023 року», — додала вона.

Марокко і Туніс були найактивнішими імпортерами в регіоні, сказав Галлараті, зазначивши, що Західна Африка також імпортує більше російського газойлю з початку повномасштабної війни.

«У той же час марокканський і туніський експорт газойлю також зростає в останні тижні, натякаючи на те, що країни можуть реекспортувати російські обсяги, – додав аналітик. – Марокко не має активних нафтопереробних потужностей, тоді як Туніс має лише один невеликий нафтопереробний завод потужністю 35 тис. б/д (НПЗ у Бізерті)».

«Зважаючи на це, ми вважаємо, що ці потоки допоможуть вивести деякі російські обсяги на світовий ринок, але ми очікуємо, що їх масштаб залишиться відносно обмеженим, особливо якщо вони сподіваються залишитися прихованими від радарів західної влади. росії все ще потрібно знайти інші ринки для свого газойлю, наприклад, на Близькому Сході й у Латинській Америці. Вона не зможе розмістити все в Африці», – сказав Галлараті.

У лютому The Wall Street Journal повідомив, що аналітики підозрюють, що країни Північної Африки можуть повторно переробляти російські нафтові й газові продукти і реекспортувати їх назад у Європу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти