У початок

Експерт закликає уряд «відкрити» паливний ринок

Також є російською мовою

Наразі урядові потрібно скасовувати всі податки на пальне: ПДВ й акциз, а також формулу держрегулювання. Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Нафта 140 за барель. Це на 40% вище, ніж до війни. Нафтопродукти на біржах здорожчали пропорційно, – пише Сергій Куюн. – Вчора продзвонив українських і європейських трейдерів, порахував собівартість. Якщо зберегти поточну торгову націнку АЗС, встановлену Кабміном, виходить 48-50 грн/л. Є ще варіант: пальне просто зникне. Його просто перестануть привозити».

Шукаючи відповідь на питання, що робити, експерт пропонує варіант, який у ситуації, що склалася, має реально спрацювати.

«Урядові необхідно скасовувати всі податки на пальне: ПДВ й акциз. Також слід змінювати формулу держрегулювання, вона довоєнна і вже не має майже нічого спільного із новою реальністю», – пояснює директор «А-95».

Тоді, зазначає він, пальне буде в межах 34 і 37 грн/л, бензин і ДП відповідно (при поточних нафтових котируваннях). Так, втрати бюджету і т.д., але іншого виходу, упевнений експерт, просто немає.

Та й це не головне, вважають в «А-95». «Нині основне завдання – наповнити ринок. Для цього має бути елементарна економіка постачань, до того ж не так для українських, як для закордонних постачальників. І не тільки тому, що хтось за бугром хоче нажитися (хоча, звичайно ж, хоче, і хоче сильно), об'єктивно нова логістика набагато витратніша, ніж із Росії й Білорусі. Тільки бізнес-стимули можуть наповнити ринок», – упевнений С.Куюн.

Він нагадує, що на паливному ринку всі знають хрестоматійну історію постачання авіагасу американському контингенту в Афганістані. Пальне туди тягли, зокрема з Литви, і продавалося воно з премією $500-1000/т. Це при тому, що сам продукт коштував на ринку $500. Але завдання було вирішено.

«Ми живемо за часів, коли простих рішень немає», – резюмують в «А-95».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти