У початок

Ексголова «Нафтогазу» Коболєв планує інвестувати в проєкти у сфері декарбонізованої енергетики

Ексголова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв й ексголова відділу енергетики посольства США в Україні Сурія Джаянті (Suriya Jayanti) заснували компанію ENEY, яка планує інвестувати в проєкти у сфері декарбонізованої енергетики.

«Наразі однією з робочих гіпотез є переорієнтація існуючих підприємств сектору атомної енергетики на виробництво компонентів для «нового атома» (в першу чергу виробництва ядерних реакторів нових типів і установок зберігання енергії)», — написав він на своїй сторінці у Facebook, передає «Інтерфакс-Україна».

Зі слів Коболєва, у разі успішної реалізації проєкти, над якими він працює, підтримають українську економіку до завершення війни і прискорять програш росії на глобальному енергетичному фронті. «Адже ренесанс ядерної енергетики й супутніх технологій може мати критичний вплив на споживання російських нафти й газу», — зазначає він.

Коболєв на сайті ENEY зазначений як засновник і CEO, Джаянті – засновник і керуючий директор. Напрямами бізнесу компанії зазначені малі модульні реактори (SMR), уловлювання вуглецю, відновлювана енергія, розвиток потужностей зі зберігання електроенергії.

«Наші цілі полягають у тому, щоб замінити активи з високим рівнем викидів парникових газів екологічно чистими альтернативами, виробляти вуглецевонейтральну електроенергію або паливо, вловлювати CO2 й інші викиди, а також створювати ємності для зберігання електроенергії для підвищення енергетичної стійкості. Ми зосередимося на енергетичному секторі й відстоюватимемо американські технології», — пояснюється на сайті ENEY.

У середині січня Коболєв в інтерв'ю президенту «Київстару» Олександру Комарову повідомив, що спочатку його компанія планує реалізувати проєкт в Україні, вкладення в який становитимуть щонайменше $15 млн.

«Маємо підтвердження отримання страховки й гарантій, які покривають некомерційні ризики. Амбітна мета – це найближчим часом реалізувати проєкт, обсяг грошових вкладень у який становитиме щонайменше $15 млн інвестицій у реальний актив, який забезпечить генерацію додаткової енергії в Україні», — сказав він.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти