У початок

EA: Саудівська Аравія і рф отримали багатомільярдну вигоду від зниження видобутку

Зростання світових цін на нафту багато в чому компенсувало скорочення обсягів продажу з боку найбільших експортерів сировини — Саудівської Аравії й росії. Саме ці держави отримали найбільший зиск від скорочення видобутку в рамках стратегії ОПЕК+.

Про це повідомляє The Wall Street Journal (WSJ) із посиланням на розрахунки аналітиків консалтингової компанії Energy Aspects (EA).

За прогнозами експертів, за підсумками третього кварталу доходи Саудівської Аравії від продажів нафти зростуть приблизно на 5,7% порівняно з показником квітня-червня, або майже на $2,6 млрд. При цьому добовий приріст прибутку становитиме майже $30 млн. У свою чергу, сировинний прибуток росії зросте ще більшою мірою — на $2,8 млрд. 

Після рішення влади Саудівської Аравії й росії про скорочення нафтовидобутку світові ціни на північноморську марку Brent наблизилися до кінця цього місяця до знакової позначки $100 за барель. На початку ранкових торгів 28 вересня на лондонській біржі ICE вартість листопадових постачань сировини певної миті досягала рівня $97,49. 

Аналогічну динаміку останнім часом продемонструвала і вартість російської флагманської нафти Urals. На кінець вересня вартість морських постачань сировини з портів у приморську й новоросійську піднялася до $85-86 за барель й перевищила встановлений західними країнами граничний рівень на $25-26. 

Зростання світових цін на сировину було багато в чому зумовлене зниженням світових запасів. Так, у першій половині вересня в Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) попередили про найбільше за останнє десятиліття скорочення нафтових резервів. За підсумками четвертого кварталу 2023 року експерти очікують на зниження глобальних запасів приблизно на 3,3 млн барелів на добу (б/д), що ризикує стати максимальним із 2007 року падінням.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти