У початок

Другий СПГ-термінал у Гданську отримав фінансову підтримку ЄС

Другий, цього разу плавучий, СПГ-термінал у Гданську, який планують збудувати за 4 роки, отримав фінансування від ЄС, повідомляє видання Rzeczpospolita.

У рамках Connecting Europe Facility (CEF) Європейська комісія надала фінансування проєкту LNG Gdańsk на розробку технічних специфікацій і виконання проєктних робіт. Максимальна сума наданої підтримки становить приблизно 19,6 млн євро.

Рішення Європейської комісії про надання газовому оператору Gaz-System фінансової допомоги для проєкту LNG Gdańsk для операції під назвою «Передінвестиційні роботи для отримання дозволу на будівництво для морської частини LNG Gdańsk» ухвалено державами-членами ЄС 7 грудня 2022 р.. Офіційне ухвалення рішення відбудеться найближчими тижнями.

Фінансування було надано в рамках грантового конкурсу CEF Energy, запущеного в травні 2022 року, і стосується інструменту підключення Європи. Фінансування включає такі роботи, як дослідження морського дна, екологічну інвентаризацію, FEED (Front End Engineering Design), будівництво й виконавче проєктування, а також отримання необхідних рішень і адміністративних дозволів, зокрема дозволу на будівництво.

У березні 2020 року проєкту LNG Gdańsk було надано статус проєкту спільного інтересу (PCI) в рамках пріоритетного коридору «Інтерконнекція газу «Північ-Південь» у центральній, східній і південно-східній Європі («NSI East Gas»). Проєкт також входить у список критичної газової інфраструктури в рамках плану, представленого цього року Європейською комісією щодо швидкого зменшення залежності від російського викопного палива і прискорення екологічної трансформації — REPowerUE.

Плавучий LNG-термінал у Гданську разом з інфраструктурою, готовою для прийому сировини, має бути готовий 2026 року. Потужність польського плавучого терміналу становитиме від 6 до 12 мільярдів кубометрів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти