У початок

Доходи рф від нафти в квітні можуть перевищити показники попередніх років – ЗМІ

Доходи росії від експорту нафти у квітні можуть суттєво перевершити показники за той же період у попередні роки, навіть попри накладені санкції, повідомляє видання Foreign Policy з посиланням на Institute of International Finance, пише УНН.

Як вказується, попри санкції проти рф через її вторгнення в Україну експорт нафти з росії у Європу й такі країни, як Індія й Туреччина, «фактично виріс, а її фінансовий сектор досі уникає серйозної кризи ліквідності».

Експерти кажуть, що в довгостроковій перспективі санкції можуть спрацювати, але наразі багато тих же країн, які ввели санкції проти росії, як і раніше, серйозно підривають свої зусилля, купуючи у неї енергоносії — у деяких випадках у квітні навіть у більших обсягах, ніж у березні.

«путін продовжує заробляти не менше мільярда доларів на день, продаючи нафту і газ, і левова частка припадає на Європу», – сказав Едвард Фішман, колишній фахівець з Європи в Держдепартаменті. «Окремі європейські країни спрямовують військову допомогу Україні, але вона мізерна порівняно з платежами, які вони роблять росії за нафту й газ», – додав він.

Попри обмеження Заходу щодо фінансового сектору росії, експорт нафти у квітні зріс до 3,6 млн бар. на день (б/д) порівняно з 3,3 млн б/д місяцем раніше, сказав Метт Сміт із Kpler, фірми, яка відстежує вантажні судна з нафтою.

«Головний висновок полягає в тому, що експорт російської сирої нафти цього місяця насправді вищий, ніж минулого місяця. Це дивовижно», – сказав Сміт.

Або, як пишуть у звіті цього тижня експерти Institute of International Finance, постачання російської нафти у квітні поки що йдуть «рекордними темпами». Навіть з урахуванням великої знижки на російську нафту порівняно зі світовими стандартами це означає, що «доходи від експорту нафти, мабуть, значно перевищать той же місяць у попередні роки».

Ці доходи, відзначає видання, призвели до того, що профіцит рахунку поточних операцій росії досяг нового максимуму. За перші три місяці року він становив $60 млрд проти $120 млрд за весь 2021 рік, забезпечивши кремль свіжими доходами для протидії санкціям, хоча росія має набагато менше можливостей купувати матеріали і запчастини з-за кордону через санкційні заборони.

Як повідомлялося, WSJ також писав, що протягом квітня росія збільшила постачання нафти ключовим партнерам із Заходу в обхід санкцій. Один з найпопулярніших способів доставки: танкер із позначкою «пункт призначення невідомий».

Брюссель тим часом працює над шостим пакетом санкцій проти росії у зв'язку з її вторгненням в Україну. Очікується, що він включатиме «своєрідне» ембарго на імпорт російської нафти.

При цьому Єврокомісія наразі не бачить достатньої підтримки з боку країн-членів ЄС для повного ембарго на російські нафту й газ.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти