У початок

До злету готові: роздрібні ціни LPG відштовхуються від аукціону

Ціни на автогаз у роздрібних мережах почали реагувати на стрибок вартості LPG на аукціоні в середу. Так, цінники 19-20 жовтня у роздрібних мережах піднялися на 0,10-1,3 грн/л. Зі слів учасників ринку, вартість газу має більший потенціал для зростання.

Нагадаємо, що середня ціна на LPG збільшилась на аукціоні Української енергетичної біржі 18 жовтня на 3 791 грн/л, що еквівалентно 2,04 грн/л.

«Наразі ще є дешевший ресурс, тому ми збільшили свої ціни тільки на 70 копійок. Але якщо така вартість газу в дрібному гурті збережеться або буде ще вищою, то на стелі отримаємо +2 грн/л точно», – каже власник мережі АЗК в одному з центральних регіонів.

Трейдер із Дніпропетровщини також зазначає, що наявні запаси дадуть змогу дещо відтермінувати здорожчання. «У нас наразі ціни плюс 50 коп./л. Поки ми не плануємо подальше збільшення вартості цього пального на стелі, ще маємо запаси дешевшого ресурсу», – розповіли в одній із компаній області.

Оператори ринку акцентують, що зростання ціни на АЗК на цей вид пального буде поступовим і залежатиме від географічного розташування заправок і конкурентного середовища.  

Маючі різні обсяги запасів і кошик постачань, оператори зможуть демонструвати різну динаміку зростання. Разом із тим, власник мережі АЗК з Києва вважає, що в нинішніх реаліях мінімально можлива ціна у роздробі становитиме 26 грн/л, і саме такого рівня слід очікувати на стелах дискаунтерів.

«На результати аукціону ми вже частково відреагували: плюс 40 копійок. У подальшому плануємо ще зростання, але сказати, на скільки збільшиться ціна, поки складно. Багато залежатие від того, як зреагують інші мережі в регіоні», – прокоментували ситуацію в компанії з Полтавської області. 

Не оминуло здорожчання автогазу і південь країни. «Ціни на АЗК вже зросли на 40 копійок. Плануємо найближчими днями додати до вартості ще 30-40 коп./л», – сказали в одній із компаній на Миколаївщині.

Загалом протягом тижня (з 16 по 20 жовтня) середня ціна на автогаз по країні зросла на 0,37 грн/л, до 26,49 грн/л. Про це свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95». На OKKO й WOG 20 жовтня вартість автогазу збільшилась на 0,50 грн/л і становить, відповідно, 27,49 грн/л і 27,48 грн/л.

У мережах нижнього цінового діапазону вартість LPG протягом тижня збільшилась на 0,37 грн/л. Найбільше здорожчав автогаз на АЗК Rodnik (Харківська область), до 26,99 грн/л (+1,50 грн/л), найменше – на АЗК «Авіас» (Чернігівська область), до 26,05 грн/л (+0,05 грн/л).

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти