У початок

До кінця тижня очікується повне відновлення роботи терміналів КТК — міністр енергетики РК

Ремонт на терміналах Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) практично завершено, до кінця тижня очікується повне відновлення їхньої роботи, повідомив міністр енергетики Казахстану Болат Акчулаков.

«Ремонтні роботи, в принципі, закінчено. Вони проходили з перервами через погодні умови», — сказав Акчулаков журналістам у середу.

За його словами, ВПУ-3 (виносний причальний пристрій) «почне працювати сьогодні» у повному обсязі.

«До кінця цього тижня КТК повністю запрацює, 100% повинен увійти в дію. Це два ВПУ, третій буде на ремонті, але він і в принципі був резервним. Завжди працювали двома ВПУ», — сказав міністр.

Водночас у прес-службі КТК зазначили, що ремонт ще ведеться. «Роботи проводяться, ми повідомляємо за фактом завершення, а не анонсом, тому що все може змінитися, зокрема через погодні умови», — сказав представник компанії «Інтерфаксу».

Нагадаємо, раніше міненерго рф повідомило про несподівану критичну аварію на морському терміналі Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) у новоросійську, який забезпечує постачання на експорт нафти з Казахстану, передусім у країни ЄС, які відмовляються купувати російську нафту.

23 березня термінал зупинив експорт казахстанської нафти в Європу обсягом близько 1 млн барелів на добу (б/д), тоді як увесь російський експорт нафти становить близько 8 млн б/д.

Передбачалося, що ремонтні роботи на КТК триватимуть не менше трьох-чотирьох тижнів. За даними Міненерго Казахстану, обсяг втраченого у зв'язку з цим видобутку країни може становити близько 320 тис. барелів на добу (1,3 млн тонн), якщо ремонт триватиме до кінця квітня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти