У початок

Дизпальне і автогаз: експерти назвали найбільш «тіньові» сегменти паливного ринку

Також є російською мовою

Сукупні втрати бюджету від діяльності нелегального сегмента паливного ринку за 9 місяців 2020 року в Україні оцінюються від 9 до 15 млрд грн. Такі цифри озвучено під час онлайн-конференції Petroleum Ukraine 2020 президентом Нафтогазової асоціації України (НАУ) Нелею Приваловою і директором «Консалтингової групи «А-95» Сергієм Куюном.

За словами Н.Привалової, на ринку досі є схеми ухилення від оподаткування в частині продажу пального на АЗС без касових апаратів (РРО) або з некоректною формою оплати (безготівковий замість готівкового розрахунку) з подальшим продажом документів на таке пальне реальному сектору економіки.

Сергій Куюн навів розрахунок, що ґрунтується на зіставленні фактичних балансів моторних палив і даних державної статистики про споживання через автозаправні станції за готівку і промислове споживання. Згідно з цією методикою в січні-вересні 2020 р. найбільша частка нелегальної реалізації була властива скрапленому газу – 35% (524 тис. т) і дизельному пальному – 19% (1 млн. т). У свою чергу найменший «тіньовий» відсоток притаманний ринку бензину -13%, або 205 тис. т.

«Найскладніша ситуація з продажами продуктів масового споживання – дизельного палива і автогазу, не секрет, що саме вони складають номенклатуру нелегальних АЗС», – заявив Сергій Куюн.

За даними Нелі Привалової, станом на 1 грудня 2020 р. в Україні провадять безліцензійну діяльність 103 АЗС, ще 600 станцій мають ліцензії, але продовжують працювати з грубими порушеннями законодавства.

«НАУ звернулася до ДФС і до правоохоронних органів з проханням перевірити ці об'єкти на предмет наявності ліцензій на роздрібну торгівлю паливом і дотримання іншого законодавства», – заявила Н.Привалова.

Тим часом, обидва експерти відзначили позитивну динаміку боротьби з нелегалами з початку 2020 року за вказівками уряду і президента і до введення карантинних заходів задля боротьби з коронавірусом. За словами Привалової, до карантину в Україні налічувалась уже тільки 31 нелегальна АЗС, тоді як у 2019 р. їх кількість становила 1500.

Нагадаємо, з грудня 2019 р. по лютий 2020 р. уряд і президент проводили кампанію проти незаконних пунктів продажу палива. За підсумками першого півріччя 2020 р., правоохоронні й фіскальні органи відзвітували про закриття 833 нелегальних станцій.

У статті «Кінець епохи бідності» аналітик «Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн відзначав, що на тлі сприятливої ​​цінової ситуації та сконцентрованості державних органів на боротьбі з поширенням пандемії коронавіруса тіньовий сегмент роздрібного ринку нафтопродуктів масово відновлює позиції в ключових регіонах.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти