У початок

Дивне рішення: Андрію Пивоварському повідомили про підозру в завданні державі збитків на $30 млн

Колишньому міністру інфраструктури (нині керуючий директор WOG Holding BV) Андрію Пивоварському та його заступнику Володимиру Шульмейстеру, який також був головою Тарифної ради Міністерства інфраструктури, повідомили про підозру у зловживанні владою і службовим становищем, яке завдало державі понад $30 млн збитків.

Про це вчора ввечері повідомили Спеціалізована антикорупційна прокуратура і НАБУ.

«2015 року міністр спільно зі своїм заступником, який також був головою Тарифної ради Мінінфраструктури, видав наказ, який дозволяв приватним компаніям стягувати половину ставки корабельного збору із суден у морському порту «Південний».

«Цей наказ було видано попри те, що акваторія морського порту «Південний» є державною власністю й перебуває у користуванні «АМПУ» – і право на збори належить виключно державному підприємству», — йдеться у повідомлені.

За результатами експертизи, впродовж 2017–2021 рр. через цей наказ держава недоотримала понад $30 млн, які наразі й інкримінують підозрюваним.

Досудове розслідування у справі триває, встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до вчинення цього злочину.

У своєму коментарі у мережі Facebook А.Пивоварський підтвердив візит представників НАБУ й підкреслив, що не може розголошувати будь-яких даних, які містяться у підозрі, оскільки має зберігати таємницю досудового розслідування.

«Наказ Мінінфраструктури, яким було змінено порядок розподілу коштів корабельного збору, був попередньо погоджений низкою міністерств та відомств, зокрема Кабінетом міністрів України», — написав він, додавши, що наказ було завізовано Мін’юстом, а значить, і перевірено на відповідність чинному законодавству України.

Саме на Мінінфраструктури, зі слів Пивоварського, чинне законодавство покладає здійснення повноважень у сфері регулювання питань, пов'язаних із визначенням і зміною порядку справляння портових зборів, зокрема й корабельного збору.

«Тому дивують спроби правоохоронців підмінити уповноважений державний орган власним, «більш правильним» баченням специфічних питань діяльності профільного міністерства», – написав ексміністр інфраструктури.

Андрій Пивоварський працював міністром в уряді Арсенія Яценюка з 2014 по 2016 р.. У той період було проведено декілька реформ з дерегуляції ринку перевезень, найбільш помітною з яких було 50%-ве зниження тарифів на обслуговування транзитних вантажів у морських портах України. Це призвело до пожвавлення товарообороту у портах і суттєвого зростання їх прибутку.

З 2018 року Пивоварський очолює групу компаній WOG.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти