У початок

Диверсія: «газпром» без попередження підвищив тиск в ГТС України

Диспетчери Оператора газотранспортної системи України (ОГТСУ) учора, 25 липня, зафіксували різкий ріст тиску на магістральному газопроводі «Уренгой–Помари–Ужгород» на ділянці «держкордон рф–Україна».

Як повідомляє ОГТСУ на своєму сайті, зміна тиску відбулась без попередження зі сторони ПАТ «газпром», що могло спричинити аварію.

ОГТСУ поінформував «газпром», що несвоєчасна подача інформації про переключення і зміну режимів може призвести до позаштатних ситуацій на магістральному газопроводі, а також нагадав про потребу в узгоджених діях згідно з алгоритмом, визначеним чинною міжоператорською угодою.

Зі слів генерального директора ОГТСУ Сергія Макогона, такі непогоджені дії «газпрому» викликають занепокоєння.

«Оператор ГТС України наполягає, що оператор російської ГТС повинен надавати інформацію про причини такої поведінки в рамках стандартів і угод між операторами. Несвоєчасне інформування оператора несе потенційні ризики для штатної роботи української ГТС. Особливо небезпечним такий крок виглядає для Європи, після того, як «газпром» знову зменшив транзит через «північний потік-1» до 33 млн куб. м на добу», — зазначив Сергій Макогон.

Як відомо, 2009 року за аналогічних обставин непогоджених дій між операторами відбулась аварія на газопроводі Туркменістану.

Як заявили у «газпромі», прокачування газу «північним потоком-1» із середи, 27 липня, скоротиться до однієї п'ятої від його потужності через зупинку ще одного газотурбінного двигуна Siemens на КС «портова».

На цю мить зазначений газогін працює на 40% від своєї потужності. «газпром» знайшов нові причини для газового шантажу Європи. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти