У початок

Дежавю: російський LPG витискає з ринку всіх інших

У середині лютого на польському ринку зберігається тренд на здешевшання автогазу. Гуртова вартість російської пропан-бутанової суміші у східних воєводствах Польщі протягом тижня зменшилася на 30-50 зл/т, до 2 200-2 250 зл/т ($550-563/т), продукт, який не відповідає нормам EN589, пропонується за ціною від 2 150 зл/т. Великі обсяги постачань на тлі слабкої реалізації не лишають жодних шансів на підвищення цін.

«З початку лютого з росії в Польщу було відправлено 45 тис. тонн газу, й треба розуміти, що це переважно ПБТ», — зазначає один із польських імпортерів. Найбільшими отримувачами російського продукту є компанії-оператори терміналів у Сокулці, Вульці-Добринській, Наревці й Білостоку. На експорт скраплений газ із цих базисів з урахуванням вартості транспорту до кордону з Україною продається за $613-659/т, це в середньому на $5 більше порівняно з попереднім тижнем. Окремі компанії підвищили ціни через зростання попиту на газ з боку українських імпортерів. «Цього тижня Barter зменшив обсяги пропозиції, оскільки зосередився на відвантаженні раніше придбаних партій», — каже один з покупців газу.

Вартість автомобільних партій неросійського ПБТ в середині лютого не змінилася й становить 2 700-2 880 зл/т ($675-720/т). В Україну автомобільні партії суміші в середині лютого пропонувалися за $729-745/т, це на $5 дешевше порівняно з попереднім тижнем. Поточний рівень пропозиції вказує на те, що постачальники можуть підтримувати рентабельність продажів західного ресурсу в Україну за рахунок реалізації російського газу на внутрішньому ринку. За оцінками enkorr, з урахуванням січневих котирувань пропану й бутану в ARA неросійський газ на українському кордоні мав би коштувати $775-820/т. Утім, учасники ринку зазначають, що наступні партії продукту будуть дорожчими через зростання котирувань у регіоні ARA. За останні чотири тижні пропан у північно-західній Європі на умовах CIF здорожчав на $44/т, до $548/т.

На ринку пропану попит залишається високим. У першій половині лютого в Польщі встановилася тепла погода, проте це не позначилося на продажах. «Попит сталий, але ціни зростають слідом за котируваннями», — каже один з великих польських продавців пропану. Вартість автомобільних партій російського продукту на сході Польщі не змінилася й становить 2 900-2 950 зл/т ($725-738/т). Водночас ціни на пропан, що надходить з балтійських портів, з урахуванням вартості транспорту у східні воєводства зросли на 50-100 зл/т, до 3 300-3 350 зл/т ($825-830/т). Протягом тижня пропан у Гданську здорожчав на $5/т, до $710-730/т.

У країнах Балтії вартість автомобільних партій ПБТ з урахуванням транспорту до українського кордону зменшилася на $5-13/т, до $677-714/т. Але продажі з балтійських базисів не зростають. Через невизначену ситуацію на польсько-українському кордоні деякі імпортери воліють купувати газ десь ближче до України. Крім того, наразі в Польщі можна придбати більш дешевий ресурс.

Залізничні обсяги пропан-бутанової суміші цього тижня пропонуються за $720-800/т DAP Ізов/Ягодин, це на $20/т більше порівняно з початком лютого. Компанії підвищують цінові пропозиції через зростання котирувань газу в північно-західній Європі. З урахуванням транспорту до українського кордону партії морського пропану, що надходить у балтійські порти Польщі, його розрахункова вартість становить $820-830/т DAP Ягодин/Ізов, це на $5/т більше порівняно з минулим тижнем. Водночас ціна на російську суміш цього тижня зменшилася. Вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні 13 лютого оцінювалася у $438-452/т, це на $4-5/т дешевше порівняно з тижнем раніше.

У Румунії ціни на скраплений газ у портових терміналах цього тижня залишилася без змін. Вартість автомобільних партій пропану й ПБТ у Галаці становить $690-700/т, у Мангалії пропан-бутанова суміш пропонується за $670-680/т. Ареал продажів румунських компаній на українському ринку стискається через збільшення обсягів надходження дешевого газу з Польщі. Крім того, минулого тижня на південь України надійшли великі партії морського ресурсу. «Ціни на газ на одеських базисах паритетні з вартістю ресурсу в Галаці, але заради нього не потрібно стояти у чергах на кордоні», — каже один з трейдерів. На внутрішньому ринку зростання продажів також не спостерігається. Зі слів учасників ринку, минулого тижня ціни на румунських НПЗ зменшилися у середньому на $50/т, до $620-630/т FCA.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти