У початок

Дешево не буде: учасники ринку очікують зростання вартості газу на півдні

Протягом липня на південному напрямку постачань утворились умови для здорожчання скрапленого газу. Зменшені обсяги виробництва LPG на румунських НПЗ, загроза припинення відвантажень продукту з російських портів на тлі зростання котирувань нафти сприяє підвищенню цін у регіоні.

Згідно з очікуваннями учасників ринку, контрактні ціни на пропан і бутан алжирської компанії Sonatrach у серпні можуть зрости на $40-125/т, повідомили enkorr учасники ринку. «Ми прогнозуємо, що наступного місяця пропан здорожчає до $440/т, бутан — до $460/т», — каже представник компанії Bulmarket. «На мій погляд, у серпні ціни Sonatrach досягнуть рівня $450/т, дешево не буде», — погоджується з болгарськими колегами український трейдер, який має справу з морським ресурсом.

Варто зазначити, що у регіоні ARA протягом липня вже відбулося помітне здорожчання скрапленого газу. З початку місяця котирування пропану CIF ARA зросли на $66/т, до $482/т. Водночас вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні протягом липня зменшилися на $32/т, до $435/т. Зростання цінового розриву між пропозиціями з півдня й заходу сприятиме збільшенню частки підозрілого газу в структурі українського імпорту, вважають учасники ринку.

«Спред між цінами на скраплений газ російського походження та LPG з Європи/США знову зростає і вже становить понад $120США на тонні в перерахунку на DAF Ukraine border (український кордон) при постачанні залізничними партіями. Ціни на півдні (дунайські термінали України й Румунії) обіцяють ще істотніше зростання на тлі прогнозів цін Sonatrach у серпні. Про що це свідчить? Про те, що сприятлива ринкова кон’юнктура останніх 2-х місяців закінчується, і на ринок чекає збільшення постачань скрапленого газу російського виробництва з балтійського, й особливо польського ринку», — зазначає на своїй сторінці у Facebook керівник групи GT Владислав Колодяжний.

Після впровадження постанови КМУ №1147 частка продукту, який у своєму складі має газ російського походження, в структурі імпорту почала зменшуватися. Як вважають аналітики enkorr, диверсифікація постачань відбулася не тільки за рахунок посилення контролю за походженням, а й завдяки низькій вартості газу в північно-західній Європі й Середземномор’ї.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти