У початок

Державні НПЗ Китаю відновили імпорт російської нафти марки Urals

Провідні нафтопереробники Китаю PetroChina і Sinopec відновлюють закупівлі російської нафти за зниженими цінами після короткої паузи наприкінці 2022 року, якраз перед початком ембарго Європейського Союзу на російську нафту, повідомили Reuters джерела в галузі.

Російська нафта марки Urals, яка зазвичай споживається в Європі, зараз прямує до Індії й Китаю за зниженими цінами після заборони ЄС на російську нафту через розв'язану росією повномасштабну війну в Україні.

Державні нафтопереробники отримали від своїх штаб-квартир дозвіл купувати російську нафту у торгових компаній із великими знижками, що різко знизить витрати для найбільшого світового імпортера сирої нафти й підвищить маржу переробки.

PetroChina отримає близько 1,5 млн барелів сирої нафти марки Urals пізніше цього місяця на борту танкерів Aframax NS Arctic і Crudemed на своєму нафтопереробному заводі з продуктивністю 200 тис. барелів на день (б/д) у Ціньчжоу (провінція Гуансі), згідно з торговими джерелами і даними відстеження суден Refinitiv і Kpler.

Згідно з оприлюдненими даними, НПЗ востаннє імпортував 730 тис. барелів нафти сорту Urals у жовтні й листопаді.

Unipec, торговий підрозділ провідного азіатського нафтопереробного заводу Sinopec, також має намір відновити імпорт, хоча зараз невідомо, який обсяг він закупив і куди його буде доставлено, повідомили п’ять джерел, знайомих із цим питанням.

«Не дивно, що державні нафтопереробні заводи Китаю беруть російську нафту в цей час», — сказав один із китайських нафтотрейдерів.

З його слів, ціни на Urals значно нижчі за максимальну ціну, і дешева сировина є своєчасною, оскільки вона збільшить пропускну здатність нафтопереробки, коли попит Китаю підвищиться.

Нафта Urals із березневим навантаженням торгується зі знижкою приблизно $13 до ICE Brent на основі постачання франко-судно проти дисконту $7 два місяці тому.

Unipec був одним із головних покупців російської сирої нафти минулого року, коли західні країни уникали торгівлі з росією після її лютневого вторгнення в Україну.

Нафтопереробні заводи Sinopec в містах Маомін, Чжаньцзян, Нінбо і Тяньцзінь раніше отримували нафту марки Urals.

За даними Kpler, останній раз Sinopec брав 730 тис. барелів Urals у листопаді.

І PetroChina, і Unipec мають право купувати лише російську сиру нафту, що постачається до Китаю, у торгових компаній, які здійснюють платежі російським виробникам, організовують доставку й страхування, повідомили джерела, знайомі з цим питанням.

Транспортування і страхування залишаються перешкодами в торгівлі російською нафтою, оскільки російські фінансові установи і страхові компанії переважно перебувають під санкціями, і їм буде важко виплачувати виплати у разі аварій. 

Згідно з даними Kpler, китайський імпорт нафти Urals у грудні впав лише до 1,45 млн барелів з піку в 9,67 млн барелів у серпні. Але в січні він відновився і, як очікується, у найближчі місяці зросте ще більше, кажуть трейдери.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти