У початок

Дефіцит бюджету росії в січні збільшується через падіння доходів від енергоносіїв

Падіння доходів від енергетики та стрімке зростання витрат призвели до дефіциту федерального бюджету росії в 1,76 трлн рублів ($24,78 млрд) у січні, оскільки санкції й вартість військової кампанії москви в Україні задушують перспективи економіки.

Посилаючись на попередні дані, міністерство фінансів росії заявило в понеділок, що доходи від нафти і газу в січні були на 46,4% нижчими — до 426 млрд рублів, ніж у тому ж місяці торік, що пояснюється переважно зниженням цін на російську суміш Urals і меншими обсягами природного газу на експорт.

Ненафтові й газові доходи знизилися на 28% і склали 981 млрд рублів, що пояснюється зниженням внутрішнього ПДВ і податку на прибуток.

Загалом доходи бюджету за місяць скоротилися на 35,1%, а витрати в січні 2023 року зросли на 58,7% і склали 3,12 трлн рублів, що вже перевищує 10% плану витрат на рік.

москва покладається на доходи від нафти і газу (минулого року близько 11,6 трлн рублів) для фінансування своїх бюджетних витрат і була змушена почати продавати міжнародні валютні резерви, щоб покрити дефіцит, розтягнутий через її повномасштабне вторгнення на територію України.

У той час як деякі російські чиновники намагалися применшити ефективність обмеження цін і ембарго на експорт російської енергії, міністр фінансів антон сілуанов заявив минулого року, що «стеля» цін на російську нафту може збільшити дефіцит бюджету 2023 року.

Унаслідок санкцій москва була змушена продавати енергоносії з великою знижкою, і, хоча бюджет на 2023 рік базується на ціні Urals на рівні $70,10 за барель, середня ціна на основну російську суміш у січні становила $49,48 за барель, що на 42% нижче порівняно із січнем 2022 року.

Міністерство заявило в понеділок, що вивчає шляхи переходу на альтернативний індикатор ціни для цілей оподаткування, оскільки ціна на нафту Urals стає все менш репрезентативною щодо експортних цін на російську нафту.

Дефіцит січня вже становить 60% від річного плану в 2,93 трлн рублів, і аналітики очікують, що дефіцит збільшиться до більш ніж 5 трлн рублів, якщо поточні умови збережуться.

Основними джерелами покриття дефіциту бюджету росії є внутрішні запозичення, які вона різко збільшила в останньому кварталі 2022 року, і фонд накопичених енергетичних надходжень.

У понеділок міністерство повідомило, що фонд національного добробуту (ФНБ) склав $155 млрд, причому 38,5 млрд рублів, китайських юанів і золота було витрачено в січні на покриття дефіциту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти