У початок

Цього десятиліття спостерігається надлишок нафти – МЕА

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), глобальні ринки нафти зіткнулися зі «значним» профіцитом цього десятиліття, оскільки відмова від викопного палива спричиняє зниження попиту на плато на тлі значного зростання пропозиції.

Як повідомляє Bloomberg, світове споживання «вирівнюється» на рівні 105,6 млн барелів на день (б/д) 2029 року, що приблизно на 4% вище від рівня минулого року, на тлі стрімкого зростання продажів електромобілів і підвищення ефективності використання палива, зазначив паризький політичний радник у своєму щорічному середньостроковому прогнозі.

Тим часом потужності з видобутку нафти продовжують зростати. На чолі з США до кінця десятиліття видобуток буде на «приголомшливих» 8 млн б/д вищий за попит з часів карантину через Covid-19.

«Оскільки відновлення пандемії втрачає оберти, перехід на чисту енергію просувається вперед, а структура економіки Китаю змінюється, зростання глобального попиту на нафту сповільнюється, — сказав Фатіх Бірол, виконавчий директор МЕА. — Зростання постачань нафти потенційно може вплинути на ціни до кінця десятиліття».

Цього року міжнародні ціни на нафту торгувалися близько $80 за барель, оскільки високий попит, конфлікт на Близькому Сході й обмеження пропозиції з боку ОПЕК+ протистоять потоку нового видобутку з Америки й занепокоєнням щодо економічного зростання Китаю.

Світове споживання нафти продовжуватиме зростати протягом кількох років, додаючи приблизно 4 млн б/д до кінця десятиліття на тлі економічного зростання в Індії й Китаї та зростаючого споживання в авіаційній і нафтохімічній промисловості, повідомляє МЕА.

Але споживання сировини продовжить своє «десятирічне падіння» в розвинутих економіках, знизившись із торішніх 46 млн б/д до 43 млн б/д до 2030 року — найнижчого рівня з 1991 року. Навіть попит у Китаї впаде на плато до кінця 2018 року, згідно зі звітом.

«Нафтові компанії, можливо, захочуть переконатися, що їхні бізнес-стратегії й плани підготовлені», — сказав Бірол.

Такі великі компанії, як BP Plc і Shell Plc, пом’якшили плани диверсифікації вуглеводнів на відновлювані джерела енергії, тоді як інші, як Exxon Mobil Corp., залишаються твердо зосередженими на нафті й газі.

Проте варто врахувати, що у минулому деякі прогнози МЕА не виправдалися.

Так, 10 років тому агентство неодноразово попереджало про загрозливу «кризу» постачань нафти, яка так і не відбулася, оскільки сланцевий бум в Америці зруйнував очікування. 2022 року воно передбачило негайний обвал виробництва в росії, якого також не сталося, а в останні місяці переглянула прогнози попиту на 2024 рік як у бік зменшення, так і вгору.

В окремому щомісячному звіті, також опублікованому в середу, агентство знизило прогноз споживання на цей рік на 100 тис. б/д – до 960 тис. б/д. «Незначне зростання попиту на нафту й збільшення запасів» вказують на «комфортне забезпечення ринку», – йдеться в повідомленні.

Одним із ризиків для прогнозу МЕА є те, що перехід до чистої енергії відбуватиметься повільніше, ніж очікувалося. В окремому звіті в середу BloombergNEF знизив свої оцінки продажів електромобілів і попередив, що автомобільна промисловість збивається з курсу декарбонізації.

Лідери республіканців США розкритикували прогнози МЕА в березневому листі, стверджуючи, що його прогнози були затьмарені тиском щодо досягнення цілей зі зміни клімату. МЕА заявило, що необхідно припинити інвестиції в нові нафтогазові проєкти, щоб досягти мети щодо нульового чистого викиду вуглецю до 2050 року.

Відповідно до звіту, зростання нових постачань нафти за межами Організації країн-експортерів нафти та її партнерів перевищить попит уже наступного року.

Виробники по всій Америці на чолі з США додадуть приблизно 4,8 млн б/д потужностей цього десятиліття, затьмаривши зростання споживання. На США припаде 2,1 млн барелів розширення, а решту нададуть Аргентина, Бразилія, Канада й Гайана. Навіть більше може бути запущено, якщо попередні проєкти будуть затверджені. Близько 45% глобального розширення потужностей буде відбуватися за рахунок скрапленого природного газу й конденсату.

Ця хвиля нової нафти може підірвати ринкову частку альянсу ОПЕК+ на чолі з Саудівською Аравією й росією. Минулими вихідними група з 22 країн оголосила про план відновлення припинених постачань пізніше цього року, але повідомила, що підвищення може бути відкладено. На початку цього року саудівці призупинили плани значного розширення виробничих потужностей.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти