У початок

Ціни на природний газ продовжують стрімко падати

Ціни на природний газ продовжують стрімко падати, тільки за сьогодні TTF з постачанням у листопаді здешевшав на 10%, до 115 EUR/ МВт•год, перш ніж відкотитися на 119 EUR/МВт•год. Про це у коментарі enkorr розповів старший віце-президент з енергетики британського філіалу RJ O'Brien Limited у Лондоні Олег Гірко.

«Таке зниження ціни, як завжди, це спекуляція погодними умовами — несподівано теплі дні на південному заході й у центральній Європі разом із 92%-ою наповненістю сховищ відбили у трейдерів будь-яке полювання за довгими позиціями», — каже екссперт.

З його слів, у Німеччині станом на сьогодні сховища заповнені на рівні 96,03%.

«Біля берегів Іспанії зібралося більш ніж 35 LNG-танкерів в очікуванні вільного причалу для розвантаження. На цю мить Іспанія має лише шість слотів на тиждень. Ставки на LNG-фрахт можуть зрости ще на 25-50% через брак суден, що у свою чергу призведе до зростання цін на електроенергію», — зазначає представник RJ O'Brien Limited,

Танкери на маршруті Америка-Китай, зі слів експерта, коштують до 400 тисяч доларів на день, а запити на перефрахтування досягають 600 тисяч доларів на день.

«Китай уже заборонив державним імпортерам перепродувати LNGв Європу, чекаючи на чергову холодну зиму», — розповідає Гірко.

З його слів, рф у опалювальний сезон 2021-2022 рр. постачила в Європу 155 млрд куб., що відповідає 40% споживання. Брюссельські чиновники сподіваються покрити брак наступного року за рахунок трубного газу з Алжиру й Норвегії і LNG. «Але для покриття такого обсягу потрібно 112 мільйонів тонн LNG. Цю зиму Європа з гріхом навпіл протягне. Чим заповнювати сховища у 2024 й 2025 роках, залишається загадкою», — резюмує він.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти