У початок

Ціни на нафту за тиждень упали на 5% на тлі занепокоєнь щодо рецесії

Ціни на нафту впали під час нестійкої торгової сесії в п'ятницю, оскільки побоювання щодо глобальної рецесії і слабкий попит на нафту, особливо в Китаї, переважили підтримку значного скорочення цільового показника пропозиції ОПЕК+, передає Reuters.

Станом на 13:30 за Грінвічем ф’ючерси на нафту марки Brent упали на 1,49 долара, або на 1,6%, до 93,08 долара за барель, тоді як ф’ючерси на нафту West Texas Intermediate (WTI) впали на 1,64 долара, або 1,8%, до 87,47 долара.

Контракти на нафту марки Brent і WTI коливалися між позитивною й негативною територією в п'ятницю, але знизилися приблизно на 5% за тиждень після двотижневого зростання на тлі занепокоєння світовою економікою.

Китай, найбільший у світі імпортер сирої нафти, бореться зі спалахами COVID-19. Число інфікованих у країні невелике за світовими стандартами, але країна дотримується політики нульового рівня COVID, яка сильно впливає на економічну активність і, отже, на попит на нафту.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) у четвер знизило прогноз попиту на нафту на цей і наступний роки, попередивши про можливу глобальну рецесію.

Базова інфляція в США зафіксувала найбільший річний приріст за 40 років, що зміцнило думки про те, що процентні ставки залишатимуться високими довше через ризик глобальної рецесії. Наступне рішення щодо відсоткової ставки в США має бути прийняте 1-2 листопада.

«Знакові коригування прогнозів попиту (на нафту) у бік зниження, насамперед наступного року, чинили тиск на ціни», — зазначають аналітики Commerzbank.

«Проте ми не передбачаємо подальшого потенціалу зниження. Ринок має бути майже збалансованим, незважаючи на слабший попит у першій половині року через скорочення видобутку ОПЕК+».

Організація країн-експортерів нафти та її союзники, відомі як ОПЕК+, минулого тижня оголосили про скорочення видобутку нафти на 2 мільйони барелів на добу (б/д).

За оцінками МЕА, недовиробництво в групі означає, що це, ймовірно, призведе до скорочення видобутку на 1 млн б/д. 

Ціни на нафту також були підтримані різким скороченням запасів дистилятів у США (USOILD=ECI), попри більш значне, ніж очікувалося, зростання запасів сирої нафти у сховищах США.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти