У початок

Ціни на газ у Європі зростають через ризики постачань на тлі ударів рф по Україні

Ціни на природний газ у Європі зросли через відновлення побоювань щодо постачання після ескалації росією війни в Україні. Про це пише Bloomberg.

Так, ф'ючерси на газ у Нідерландах, орієнтир для Європи, зросли на 4,7% – до €161,41 за МВт·год уранці в Амстердамі після падіння на 12% на попередніх двох сесіях. Британський еквівалент контракту зріс на 5,9% у вівторок.

«росія завдала нових ударів у вівторок після того, як на початку цього тижня завдала ударів по цивільних об'єктах по всій Україні. Україна заявила, що припинить експорт електроенергії до деяких сусідніх країн через атаки, що змушує ринки нервувати через ризики для інфраструктури, яка транспортує російський газ у Європу», – пише агентство.

Постачання через Україну є останніми російськими постачаннями в Західну Європу після того, як основні трубопроводи, включаючи «північний потік», було закрито через війну. Зменшення постачань підштовхнуло економіки до межі рецесії й змусило уряди поспішно захистити споживачів.

«Проте ринок знайшов деяке полегшення через запаси, які заповнені більше, ніж зазвичай, на 91%, забезпечуючи буфер на холодні місяці і вселяючи надії на те, що регіон зможе пережити зиму, навіть якщо росія продовжить скорочувати постачання. Тепліша погода також допомогла знизити попит», – додає Bloomberg.

«Очікуючи зимового сезону, деякі ризики зростання залишаються активними», – сказав Енді Соммер, керівник групи фундаментального аналізу та моделювання в Axpo Solutions AG.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти