У початок

Ціни на бензин на російських АЗС підскочили рекордно за рік

Пожежа на гуртовому ринку бензину, де ціни злетіли на десятки відсотків і виник дефіцит марки Аі-95, перекинулася на автозаправні станції, повідомляють російські ЗМІ.

Роздрібна вартість автомобільного бензину в росії п'ять тижнів поспіль зростає з рекордною майже за рік швидкістю, випливає з даних росстату.

На тижні з 16 по 22 липня паливо на АЗС стало дорожчим на 0,55%, тижнем раніше — на 0,53%, а першого тижня місяця — на 0,61%. За три тижні липня бензин здорожчав на 1,77% — більше, ніж за травень з червнем, разом узяті (0,44% й 1,1% відповідно).

Сплеск паливної інфляції охопив 81 російський регіон і в місячному вираженні став одним із найвищих за останні 10 років: швидше бензин дорожчав лише в липні 2015 року (на 2,3%), у травні й червні 2018 року (на 5,1% і 2,1% відповідно), а також минулого літа (на 2,2% у липні, на стільки ж у серпні і на 2% — у вересні).

Середня по росії ціна на А-92, згідно з даними росстату, досягла 52,72 руб. за літр, Аі-95 — 57,64 руб.. З початку року бензин здорожчав на 2,46 і 2,89 руб. відповідно. При цьому поточні тижневі темпи зростання цін — на 0,5-0,6% кожні сім днів — рекордні із серпня 2023 року, зазначають аналітики «Райффайзенбанку».

АЗС змушені підвищувати ціни для автомобілістів, оскільки бензин стрімко дорожчає у гурті, а його поточна вартість у гурті вже знищила їхню маржу, розповідали учасники ринку. З початку літа до середини липня біржові котирування Аі-95 злетіли на 44%, перевищивши 70 тис. руб. за тонну, а вартість Аі-92 підскочила на 23% і наблизилася до рекордів осені 2023 року, коли країну охопила паливна криза в розпал збирання врожаю.

Щоб охолодити ринок, російська влада з 1 серпня повертає заборону на експорт бензину і може продовжити його дію до кінця жовтня, повідомив 23 липня віцепрем’єр алєксандр новак.

Після серії українських ударів по найбільших НПЗ країни з кінця грудня до кінця травня випуск бензину в росії обвалився на 20%, дизельного пального — на 11%, а за підсумками червня обсяги нафтоперероблення в країні стали найнижчими за останні два роки. У відповідь російська влада засекретила статистику: міненерго рф перестало публікувати щотижневі оперативні дані з виробництва палива, посилаючись на «геополітичну ситуацію» й необхідність захистити ринок від «маніпуляцій».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти