У початок

Ціни на аукціонах LPG знову зросли

На аукціоні внутрішніх виробників 7 лютого середня ціна на скраплений газ зросла на 1273 грн/т, до 38 614 грн/т. Про це свідчать дані «Української енергетичної біржі».

На торги було виставлено 4,95 тис. т газу, що на 7% менше, ніж на минулих.

Початкова вартість ресурсу «Укрнафти» складала 37 337 грн/т. Певна кількість лотів на західних базисах на початку торгів була реалізована за стартовою ціною. А ось вартість ресурсу на центральних і східних базисах  протягом торгів зросла до 38 157-40 250 грн/л. Останні лоти торгувалися біля 40 000 грн/т. На торги компанія, крім автомобільних партій, виставила і залізничний ресурс, ціна якого склала 38 000 грн/т. Через жвавий попит торги «Укрнафти» вклалися у рекордну тривалість — 2 години.

Аукціон «Укргазвидобування» тривав довше. Зі стартових 37 835 грн/л ціна піднялася до 39 000-39 970 грн/т. Останні лоти купували вже не так активно, їх ціна варіювалась в діапазоні 39 000-39 100 грн/т.

На торгах приватних виробників на початку тижня вартість ресурсу була у межах 37 500-38 160 грн/т.

За словами трейдерів, зростання цін очікуване і пов’язане з поступовим балансуванням ринку. Зокрема, критично низькі обсяги імпорту в січні призвели до поступового зменшення кількості надлишкового газу в країні.

«Ринок регіонально почав підсихати. Це стосується східних та деяких центральних областей», — прокоментували в одній із великих паливних компаній. «На заході й півдні країни імпортного ресурсу достатньо. Сьогодні після аукціону вартість пропозиції газу на західному напрямку не змінилась. А це говорить, про те, що газу там більш ніж достатньо», — додали в компанії.

Незважаючи на здорожчання газу на торгах, він залишається дешевшою альтернативою імпортному ресурсу для центральних і східних регіонів. На цьому тижні середня ціна польського ресурсу неросійського походження на кордоні становить $742/т або біля 38 600 грн/т. З урахуванням доставки до східних регіонів вартість такого ресурсу складе 43 000—44 000 грн/т.

«Навіть, якщо вартість газу на аукціоні буде трохи вища за ціну на імпортний ресурс, все одно він буде в пріоритеті. Імпорт це ризики застрягти на кордоні, більша кількість різних документів. А аукціон – доставка ресурсу з точки А в точку В, швидко», - розповіли в одній із великих паливних компаній.

Нове блокування українсько-польського кордону, яке анонсують польські фермери, поки не має впливу на український ринок. Зі слів паливних компаній вони продовжують в штатному режиму контрактувати автомобільні партії газу з Польщі.

«Такого як восени 2023 року не буде. По-перше, зараз  сезон низького попиту, по-друге, на ринку достатня кількість газу», — зазначив один із респондентів.

«Якщо кордон заблокують, то ціни на газ зростуть через збільшення плеча логістики. Але до дефіциту це не призведе», - поділилися думкою в іншій.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти