У початок

Chevron та Exxon випробують чистіший бензин як альтернативу електромобілям

Дві найбільші нафтові компанії США випробовують суміші відновлюваного бензину, які, на їх погляд, можуть знизити викиди звичайних автомобілів до рівнів, що конкурують з електромобілями (EV). Про це повідомляє Reuters.

Якщо паливо, яке пропагують Chevron Corp і Exxon Mobil Corp, стане комерційно доступним, то потенційно продовжить життя ринку бензину в рамках переходу світу на чистіше пальне й електромобілі.

«Ми справді віримо, що мають бути альтернативи легким транспортним засобам», — заявив президент компанії Chevron Americas Products Енді Вальц на заході в середу, присвяченому дорожнім випробуванням цього палива, додавши, що «електрифікація — не єдина відповідь».

Chevron і Exxon оприлюднили минулими днями результати випробувань у партнерстві з автовиробником Toyota Motor Corp із використанням відновлюваного бензину, частково виготовленого із сої або іншої невикопної сировини. Нафтові компанії заявили, що ці суміші можуть використовуватися наявним автопарком США й автозаправними станціями.

Випробування відбулися після того, як минулого тижня адміністрація президента США Джо Байдена запропонувала нові стандарти забруднення, які, згідно з урядовими розрахунками, можуть призвести до того, що до 2032 року на електромобілі припадатиме до двох третин продажів легкових автомобілів у США.

Доведення вартості цих відновлюваних сумішей бензину до доступного рівня залежатиме від політики підтримки уряду, заявили в Exxon. У Chevron додали, що можуть минути роки, перш ніж відновлюване паливо стане доступним у насосах.

«Ми вважаємо, що йому знадобиться державна допомога, щоб налагодити роботу й отримати масштаб», — сказав Вальц, посилаючись на існуючі стимули, такі як ті, що надаються для біодизелю й дизельного пального з відновлюваних джерел.

Найефективнішим способом розширити виробництво відновлюваного бензину було б підвищення ціни на викиди вуглецю, але не всі юрисдикції готові до цього, сказав Баладжі Крішнамурті, віце-президент Chevron зі стратегії та сталого розвитку.

Компанії використовують різні показники для вимірювання викидів. Exxon заявила, що її відновлюваний бензин може скоротити викиди на 75% порівняно зі звичайним бензином на основі життєвого циклу. Компанія Chevron заявила, що її суміш має більш ніж на 40% менше викидів вуглецю, ніж традиційний бензин, включаючи інтенсивність викидів вуглецю при виробництві автомобіля.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти