У початок

Chevron досягла «важливої віхи» на найбільшому нафтовому родовищі Казахстану

Найбільша американська компанія Chevron почала експлуатацію нещодавно побудованих об’єктів, які є частиною багатомільярдного проєкту з розширення видобувних потужностей на Тенгізі — найбільшому родовищі нафти в Казахстані, повідомляє Upstream Online.

Об’єкт закачування кислого газу зараз перебуває на ранній стадії введення в експлуатацію, і протягом наступних кількох днів планується під’єднання системи паливного газу до першого газотурбінного генератора, заявив генеральний директор Chevron Родерік Грін під час звіту про прибутки компанії за четвертий квартал 2022 року.

Грін назвав останню розробку «важливою віхою» для розширення родовища Тенгіз, яким Chevron управляє через спільне підприємство Tengizchevroil, до складу якого входять казахстанська державна компанія KazMunayGaz, американська ExxonMobil і LukArco, що належить російській компанії «лукойл».

Розширення включає будівництво об’єктів у рамках проєкту з управління гирловим тиском (WPMP) і проєкту майбутнього розвитку (FGP).

WPMP дозволить існуючим потужностям продовжувати видобуток на повну потужність шляхом зниження тиску в гирлі свердловини, тоді як FGP передбачає розгортання потужних компресорів для нагнітання кислого газу й нагнітальних свердловин для закачування надлишку видобутого попутного газу в Тенгізький пласт і підтримки його тиску.

На черзі — введення в експлуатацію компресорів підвищення тиску в третьому кварталі, а потім перехід на Тенгізьке родовище з «високого тиску на низький».

Проте очікується, що видобуток нафти дещо знизиться у другій половині 2023 року, оскільки цей перехід просувається вперед, попереджає Chevron.

Зі слів Гріна, на другу половину цього року заплановано ремонт двох із п’яти існуючих обробних поїздів на Тенгізі.

Він додав, що видобуток може не повністю відновитися на деяких із цих ліній, коли вони повернуться в експлуатацію, оскільки окремі зі свердловин не відновлять витоку, доки оператор не переведе родовище на систему низького тиску.

Однак оскільки розробка переходить у 2024 рік, Chevron очікує завершити ці перетворення з високого тиску на низький, а також запустити об’єкти ПБР у першій половині 2024 року.

Грін вважає, що повний ефект від двох проєктів «проявиться 2025 року», а повне заплановане зростання виробництва буде реалізовано 2026 року.

Chevron очікує, що Тенгіз залишатиметься високоприбутковим навіть у цьому перехідному році з очікуваними дивідендами для супермайора США обсягом від 5 до 6 млрд доларів 2023 року, що вище, ніж 2022 року, за передбачуваної середньої ціни на Brent на рівні $60 за барель, згідно з даними Chevron, зазначив фінансовий директор П'єр Бребер.

«Тенгізшевройл» є найбільшим виробником нафти в Казахстані, і торік на нього припадало близько 610 тис. барелів нафти на добу (б/д), майже 40% від загального видобутку нафти в країні.

За даними казахстанського мережевого телеканалу енергетики Energy Monitor, підприємство також є найбільшим платником податків у Казахстані, сплативши 2022 року понад 3,8 трлн тенге ($8 млрд) податку на прибуток підприємств, зборів на експорт нафти й податків на роялті уряду Казахстану.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти