У початок

Через енергетичну кризу прибутки Vitol зросли до рекордних 15 мільярдів доларів

Vitol, найбільший у світі незалежний товарний трейдер, став одним із найбільших отримувачів вигоди від енергетичної кризи, повідомляючи про рекордні прибутки, що набагато перевищують прибутки його конкурентів, пише Financial Times.

Приватна група, топменеджери якої здебільшого перебувають у Лондоні, отримала майже $15 млрд чистого прибутку 2022 року, зі слів джерел, знайомих із цим питанням.

Величезний прибуток відповідав сукупному прибутку торгового дому за попередні шість років і був більшим, ніж у деяких найбільших світових виробників нафти, включаючи італійську Eni, ілюструючи, як трейдери виграли від надзвичайної волатильності на енергетичних ринках, викликаної повномасштабним вторгненням росії в Україну.

Надприбутковий рік означатиме величезні виплати для акціонерів Vitol — приблизно 450 старших партнерів, розкиданих по торгових центрах у Лондоні, Женеві, Сінгапурі й Х’юстоні.

Конкуруючі торгові компанії Vitol, включаючи Trafigura, Glencore і Mercuria, також повідомили про рекордні результати, оскільки галузь отримувала прибуток від шалених стрибків цін і дислокації, спричинених війною. Але за масштабами прибутків Vitol значно перевершив конкурентів.

Стрибок прибутків Vitol було підкріплено несподіваними доходами на ринках електроенергії, виробництві електроенергії, нафтопереробці й торгівлі скрапленим природним газом. Минулого тижня обіг компанії майже подвоївся до $505 млрд. 

У Великобританії Vitol володіє й керує п’ятьма електростанціями через свою дочірню компанію VPI, що робить її більшим генератором електроенергії, ніж Centrica. VPI також будує ще три енергетичні об’єкти в регіоні — два у Великобританії й один в Ірландії.

Vitol – зареєстрована в Нідерландах компанія з великими офісами в Женеві, Лондоні, Х’юстоні й Сінгапурі.

Група є найбільшим у світі незалежним трейдером нафти, хоча торік вона торгувала трохи менше сирої нафти, ніж 2021 року після обмеження обсягів російської нафти, яку вона обробляла. Vitol припинив торгівлю російською нафтою в червні.

Він також є одним із найбільших власників АЗС в Африці, де контролює 3 900 АЗС у 27 країнах через свою дочірню компанію Vivo Energy.

Минулого тижня виконавчий директор Рассел Харді сказав на Глобальному саміті FT Commodities Global Summit, що значну частину прибутку було реінвестовано в капітальні проєкти для зміцнення енергопостачання, наприклад підвищення ефективності електростанцій.

Головний фінансовий директор Джефф Деллапіна сказав на саміті, що 2022 рік був «циклічним максимумом» з погляду прибутку.

«Торік показники були високими, — сказав він, додавши, що «більшість речей працювали добре з погляду наших інтегрованих інвестицій у нафтопереробку, виробництво пального й виробництво електроенергії, тому цей рік був досить позитивним».

У минулому Vitol зазвичай повертав більшу частину своїх прибутків своїм акціонерам шляхом зворотного викупу з часом, хоча не існує формули, як це зробити.

Операції Vitol з торгівлі СПГ також зазнали значного збільшення доходу, оскільки компанія постачала СПГ у Європу, щоб допомогти замінити втрачений російський газ. Торік вартість вантажів СПГ зросла, а загальні постачання СПГ Vitol трохи зросли, до 17,6 млн тонн нафтового еквіваленту.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти