У початок

Чехія з Італією завершили угоду з розширення альтернативи «дружбі»

Чеська нафтова компанія Mero й італійський концерн TAL завершили угоду щодо розширення трансальпійського нафтопроводу, який з 2025 року замінить трубопровід «дружба», повідомив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.

«Підвищення потужності (нафтопроводу TAL – ред.) дозволить з 2025 року збільшити обсяги постачання нафти в Чехію від надійних постачальників на чотири мільйони тонн на рік, що повністю покриє наш попит», – написав він у своєму акаунті в twitter.

З його слів, це важлива віха для енергетичної галузі Чехії, оскільки за допомогою розширення нафтопроводу TAL вона «позбудеться залежності від російської нафти».

Як повідомляє чеське інформаційне агентство ЧТК, обсяги постачань розширеним нафтопроводом становитимуть вісім мільйонів тонн на рік, вартість операції склала 1,6 млрд крон, а витрати на модернізацію візьме на себе чеська фірма Mero.

Нафтопровід TAL веде від італійського міста Трієста до Німеччини й Австрії. Чехія з'єднана з ним через трубопровод IKL на території Баварії. У Трієст нафта надходить на танкерах з різних куточків світу.

Чехія, Словаччина й Угорщина досі отримують нафту з росії південною гілкою нафтопроводу «дружба». Євросоюз зробив для них виняток із санкцій, дозволивши їм продовжувати закупівлі через велику залежність від російської сировини.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти