У початок

Ціна на LPG повзе у гурті

Також є російською мовою

Вартість скрапленого газу в гуртовому сегменті продовжила зростати й зросла за тиждень із 17 по 21 січня на 250-300 грн залежно від регіону. Про це повідомляє Консалтингова група «А-95».

У Київському регіоні середня прайсова вартість становить 28 700 грн/т, проте ціни реальних угод зустрічаються нижчі – 28 300-28 450 грн/т.

У східних областях на умовах самовивезення з ГНС можна придбати ресурс за 28 200-28 400 грн/т. Кременчуцький НПЗ пропонує свій газ за 28 300 грн/т.

У західному регіоні вартість газу коливається у широкому діапазоні. Так, на деяких станціях у п'ятницю, 21 січня, було зафіксовано пропозиції за 28 300-28 500 грн/т, тоді як сусідні ГНС уже пропонують газ вище 29 300 грн/т. «Все до того і йде, котирування виросло (індекс Argus daf Brest, — ek), скоро потік із Польщі вичерпається, і вартість у нашому регіоні підросте», — каже трейдер, який оперує однією із західних ГНС. За його словами, на локальному ринку вже можна зустріти газ російського й казахського виробництва.

Одеський регіон, як і раніше, відрізняється найвищими цінами. Так, «Укртатнафта» тримає прайс на рівні 31 500 грн/т, «Ультрамарин трейдинг» пропонує газ від 30 500 грн/т. Як повідомили в «Ультрамарині», зараз у Миколаєві відбувається митне оформлення чергового судна. Вартість газу з нової партії, найімовірніше, залишиться на сьогоднішньому рівні.

Трейдери відзначають невластиво високий для січня попит в гурті. «На мертвий сезон мало хто ризикнув потужно закупитись, а дарма», — каже трейдер із Київської області. За його словами, дрібні гуртовики, а також оператори дрібних мереж і одиничних заправок, які зазвичай забезпечують себе самостійно, зараз вдаються до послуг більших компаній. При цьому великі роздрібні мережі добре забезпечені газом і не створюють додаткового попиту в гурті.

Проте оператори ринку очікують, що під кінець січня пропозиція на ринку може підвищитися. «Збільшеним обсягом їде ТШО, везе «терми» SNEL, добре відвантажують майже всі напрямки, тому скоро газу буде трохи більше, ніж потрібно», – прогнозує представник великої компанії.

Трохи скоротити постачання можуть західні трейдери на тлі згаданого зростання цін у Польщі, а також низка російських виробників, які мають труднощі з рухомим складом для відправки газу в Україну.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти