У початок

«БРСМ» продовжує експерименти з виробництвом сумішевого бензину

Також є російською мовою

У січні-травні 2021 року група компаній «БРСМ» закупила 43 тис. т нафтової сировини і компонентів для виробництва нафтопродуктів. При цьому структура закупівель зазнала суттєвих змін, що вказують на оновлення технологічної карти бензинів, які випускаються. Про це enkorr стало відомо за підсумками спеціального розслідування.

Основною відмінністю стало збільшення закупівель октанопідвищуючих «розчинників», які замінили риформат і метилтретбутиловий ефір (МТБЕ), які активно використовувалися торік. Також група відмовилася від закупівель моторних масел (використовуються для поліпшення характеристик сумішевого дизельного пального) й ізопентанової фракції.

У січні-травні 2021 р. закупівля розчинників компаніями «Катма Груп» і «ТНТ Груп» (постачають нафтопродукти в мережу АЗС «БРСМ-Нафта») склала 13,5 тис. т, що в шість разів більше від аналогічного періоду 2020 р.. Оскільки імпортовані білоруські розчинники містять до 50% МТБЕ, а також технологічний бензин, група різко знизила постачання МТБЕ й ізопентанової фракції (див. діагр.).

Паралельно було знижено закупівлі вуглеводневої сировини, що переробляється на міні-НПЗ у Гадячі. Це говорить про те, що пріоритетним методом отримання високооктанового бензину А-95 стало змішання бензину марки А-92 з октанозбільшуючими розчинниками.

Впадає в око збереження в номенклатурі закупівель монометиланіліну (ММА), октанозбільшуючого компонента, забороненого для використання в моторному паливі в Україні, Європі, США й Росії, звідки його  переважно імпортують в Україну. За 5 місяців закупівлі ММА склали 500 т, що відповідає рівню попереднього року. Присадку було закуплено компанією «Стандарт Ойл 2000», виробником бензинів з октановим числом А-95 для мережі АЗС «БРСМ-Нафта». 

Раніше enkorr повідомляв, що з квітня поточного року «БРСМ» призупинила імпорт ММА після серії публікацій у ЗМІ, які виявили ММА в бензинах низки заправних мереж («БРСМ», Мotto, SunOil).

Як повідомлялося раніше, особливістю групи є відсутність у закупівлях товарного бензину А-95 у вітчизняних і зарубіжних виробників. З товарних бензинів група закуповує винятково А-92, який слугує базою для виробництва А-95 на нафтобазах компанії й міні-НПЗ у Гадячі. У червні 2021 року група «БРСМ» уперше оформила контракт на закупівлю бензину А-95 з Шебелинським ГПЗ.

Нагадаємо, в 2020 р. компанії, що входять у групу «БРСМ», закупили 117 тис. т сировини і паливних компонентів.

Також нагадаємо, імпорт безакцизних розчинників в Україну за січень-травень 2021 р. перевищив 50 тис. т

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти