У початок

Британія обговорює з країнами G7 перегляд стелі цін на російську нафту

Великобританія обговорює зі своїми партнерами щодо G7 — Німеччиною, Італією, Канадою, Францією, Японією та США — ефективність стелі цін на російську нафту в умовах зміни світових цін на пальне. Про це в інтерв'ю Reuters повідомила міністр фінансів королівства Джоанна Пенн.

Пані Пенн заявила агентству, що обмеження вартості російської нафти виявилося успішним щодо збереження поставок на світовий ринок. Цей захід також дозволив скоротити доходи Росії та одночасно збільшити витрати країни на експорт нафти, зазначила міністр. «Ми повинні стежити за їхньою ефективністю. Ми повинні думати про те, як будуть розвиватися заходи у відповідь, і, отже, як можна змінити граничні ціни», — додала Джоанна Пенн.

Міністр зазначила, що Великобританія продовжує дотримуватися цінової стелі $60, але обговорює подальшу цінову політику зі своїми партнерами, у тому числі зі США, і тримає її «в постійному полі зору». Відповідаючи на запитання агентства, чи Великобританія обговорює формальний перегляд обмежень цін на російську нафту, пані Пенн сказала: «Формальний перегляд граничної ціни — це один із аспектів такої політики».

Гранична ціна $60 за барель при відвантаженні з російських портів була введена G7, Євросоюзом і Австралією, у відповідь на те, що РФ почала бойові дії в Україні. За задумом ЄС, судновласники та страховики не повинні перевозити і страхувати танкери з російською нафтою, якщо вона продана за ціною вище стелі.

Після запровадження стелі цін міжнародні компанії почали відмовлятися від танкерів, які возили російську нафту. Проте, за оцінками Bloomberg, приблизно дві третини нафти і нафтопродуктів із Росії перевозиться судами, застрахованими чи належать країнам, які приєдналися до цінової стелі на постачання РФ. При цьому нафту, що транспортується, продається вище встановленої стелі.

За даними мінфіну рф, середня ціна на нафту Urals з 15 серпня по 14 вересня 2023 року становила $77,03 за барель. Знизити дисконт Urals до Brent вдалося за рахунок домовленості росії та Саудівської Аравії про добровільне скорочення нафти за кордон на 500 тис. барелів на добу. Добровільне скорочення діятиме й у 2024 році.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти