У початок

Brent торгується за $79,55 за барель

Нафта зростає через побоювання ескалації на Близькому Сході й очікування зниження ставки США. Про це повідомляє Reuters.

Ціни на нафту продовжили зростання в понеділок через побоювання, що значне перетікання бойових дій із конфлікту в Газі на Близький Схід може порушити регіональні постачання нафти, тоді як неминуче зниження процентних ставок у США покращило прогноз глобальної економіки й попиту на паливо.

Ф'ючерси на нафту Brent піднялися на 53 центи, або 0,7%, до $79,55 за барель на 04:25 за Гринвічем, тоді як ф'ючерси на нафту в США були на рівні $75,34 за барель, що на 51 цент, або 0,7%, більше за попередній показник.

В одному з найбільших зіткнень за більш ніж 10 місяців прикордонної війни «Хезболла» випустила сотні ракет і безпілотників по Ізраїлю в неділю, оскільки ізраїльські військові заявили, що завдали удару по Лівану приблизно 100 реактивними літаками, щоб перешкодити більшій атаці.

Зіткнення викликає побоювання, що конфлікт у Газі ризикує перетворитися на регіональну пожежу, в яку втягнуть Іран і головного союзника Ізраїлю – Сполучені Штати.

«Фактори геополітичного ризику, ймовірно, суттєво вплинуть на ринок нафти, — сказав Кельвін Вонг, старший ринковий аналітик OANDA в Сингапурі. — Підвищені шанси на те, що «Хезболла» й Іран атакуватимуть око за око у відповідь на превентивний удар Ізраїлю по об’єктах «Хезболли» в Південному Лівані, можуть підтримувати нафту WTI».

У п’ятницю обидва індекси нафти зросли більш ніж на 2% після того, як голова Федеральної резервної системи (ФРС) США Джером Пауелл схвалив неминучий початок зниження процентних ставок.

«Перспектива пом’якшення грошово-кредитної політики підвищила настрої в товарному комплексі», – йдеться в записці аналітиків ANZ, де додається, що очікується на запровадження ФРС поступового зниження ставок.

Проте минулого тижня ціни на нафту знизилися, оскільки погані прогнози для великих економік обтяжували попит на паливо, додав банк.

Нафтотрейдери також залишаються обережними щодо дій Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзників, або ОПЕК+, яка планує збільшити видобуток пізніше цього року, сказала Пріянка Сачдева, старший ринковий аналітик Phillip Nova.

«Картель нещодавно змінив свій прогноз щодо глобального попиту на нафту, посилаючись на занепокоєння слабким попитом в Китаї, який є найбільшим імпортером нафти», — зазначила вона.

«Поточний стійкий попит у США й поповнення резерву SPR виглядають як єдина підтримка цін на нафту проти ризику надлишку пропозиції ОПЕК», – додала Сачдева, маючи на увазі Стратегічний резерв нафти США (SPR).

Міністерство енергетики США заявило в п'ятницю, що купило майже 2,5 млн барелів нафти, щоб допомогти поповнити SPR.

Кількість працюючих нафтових вишок у США минулого тижня залишилася без змін і становила 483, йдеться у щотижневому звіті Baker Hughes.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти