У початок

Brent торгується за $79,11 за барель

Нафта падає, але є тижневе зростання через потенційні перебої з постачаннями на Близький Схід. Як повідомляє Reuters, ціни на нафту знизилися у п’ятницю після ралі попереднього дня. Але вони обіцяють друге тижневе зростання, оскільки інвестори зважували вплив ураганних збитків на попит у США й будь-які широкі порушення постачань, якщо Ізраїль атакує іранську нафту.

Ф'ючерси на нафту марки Brent впали на 29 центів, або 0,4%, до $79,11 за барель на 04:30 GMT. Ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate впали на 21 цент, або 0,3%, до $75,64 за барель.

Протягом тижня обидва контрольні показники мали приріст на 1-2%.

«Ціни на нафту продовжують зростати щотижня, а геополітичні ризики сприяють відскоку», — сказав Єп Джун Ронг, ринковий стратег IG, додавши, що застереження щодо високих запасів нафти і, можливо, більш поступового послаблення ставки ФРС США призупинили нещодавнє зростання.

У Сполучених Штатах ураган «Мілтон» у четвер врізався в Атлантичний океан після того, як прорізав руйнівний шлях через Флориду, убивши щонайменше 10 чоловік і залишивши мільйони без світла. Руйнування може зменшити споживання палива в деяких районах найбільшого у світі виробника й споживача нафти.

«Інвестори оцінюють, як збиток від урагану може вплинути на економіку США й попит на паливо», — сказав Хіроюкі Кікукава, президент NS Trading, підрозділу Nissan Securities.

«Ціни на нафту, ймовірно, коливатимуться навколо поточних 200-денних середніх рівнів, і головне занепокоєння полягає в тому, чи Ізраїль помститься іранським нафтовим об’єктам», – зазначив він.

Середня 200-денна ціна на Brent становить $81,68 за барель, а WTI – $77,36.

Порівняльні показники нафти підскочили цього місяця після того, як 1 жовтня Іран запустив понад 180 ракет на Ізраїль, що підвищило перспективу помсти, зокрема й обстрілу іранських нафтових об’єктів. Ізраїль ще не відповів, і контрольні показники сирої нафти знизилися й залишалися відносно незмінними протягом тижня.

Однак міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що будь-який удар по Ірану буде «летальним, точним і несподіваним».

Іран підтримує кілька угруповань, які борються з Ізраїлем, включаючи «Хезболлу» в Лівані, ХАМАС у Газі та хуситів у Ємені.

Міністерство охорони здоров'я Лівану повідомило, що в результаті ізраїльських ударів по центру Бейрута в ніч на четвер загинуло 22 людини й було поранено щонайменше 117. Ліванські джерела безпеки заявили, що принаймні один високопоставлений діяч «Хезболли» також став ціллю нападів.

Країни Перської затоки тим часом тиснуть на Вашингтон, щоб зупинити Ізраїль від нападу на нафтові об’єкти Ірану, через побоювання, що їхні власні нафтові об’єкти можуть потрапити під обстріл з боку проксі-серверів Тегерана в разі ескалації конфлікту, повідомили Reuters три джерела у Перській затоці.

Що стосується пропозиції, Національна нафтова корпорація Лівії (NOC) заявила в четвер, що відновила видобуток, близький до рівня до кризи з центральним банком країни, досягнувши 1,22 млн барелів на день (б/д).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти