У початок

Бразильська Petrobras планує «оживити» компанію, інвестувавши $102 млрд

Бразильська державна нафтова компанія Petrobras 24 листопада оприлюднила свій стратегічний план на 2024-2028 рр., прагнучи «оживити» компанію й розпочати процес енергетичного переходу, заявив її генеральний директор Жан-Поль Пратес.

Як повідомляє Reuters, компанія планує інвестувати близько $102 млрд протягом цього періоду, який Пратес назвав одним із найбільших інвестиційних планів в історії компанії й розворотом у напрямі для Petrobras, який зараз очолює Луїс Інасіо Лула да Сілва.

«Раніше ви бачили компанію без майбутнього, яка не інвестувала й виплачувала непомірні дивіденди, — сказав Пратес. — Тепер ми дивимось у майбутнє».

Пратес зазначив, що Petrobras зобов'язана розширити свою роль у Бразилії й стати енергетичною компанією, і вказав на нові інвестиції в добрива й відновлювані джерела енергії.

До кінця 2024 року Petrobras відновить роботу на одному заводі з виробництва добрив, а до 2028 року планує завершити будівництво другого, що ознаменує своє повернення в цей сектор.

Він також працюватиме з фірмами, яким орендував два інших заводи з виробництва добрив, допомагаючи їм відновити свою прибутковість.

«Повернення до добрив — це не просто повернення до минулого, це погляд у майбутнє, оскільки «зелені» добрива будуть продуктом майбутнього», — пояснив Пратес.

Інвестиції в добрива набули більшого стратегічного значення для Бразилії й Petrobras після кризи постачань, спричиненої розв’язаною росією війною в Україні.

Фірма також заявила, що інвестує $5,2 млрд у сонячну й вітрову енергетику, спочатку зосередившись на наземних електростанціях, одночасно досліджуючи розвиток офшорної вітрової енергетики в Бразилії.

Відповідаючи на запитання, чи розглядає Petrobras можливість викупу частини нафтопереробного заводу (НПЗ) Mataripe, раніше відомого як Rlam і проданого Mubadala з Абу-Дабі під час попереднього керівництва, Пратес сказав, що така можливість є.

«Це можливо, але це одне з тих питань, про які ми не можемо говорити…», — пояснив він, додавши, що фірма провадить перемовини з Mubadala щодо кількох питань, але потенційний викуп НПЗ «не головне».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти