У початок

BP і NGC отримали ліцензію США на розробку газу біля берегів Венесуели

Британська нафтова компанія BP і державна енергетична компанія Тринідаду і Тобаго NGC отримали дворічну ліцензію від Міністерства фінансів США на проведення перемовин і розробку газових родовищ Кокуїна-Манакін з Венесуелою, повідомив 29 травня міністр енергетики Тринідаду.

Минулого місяця Вашингтон не продовжив широку ліцензію, яка дозволяла Венесуелі вільно експортувати свою нафту й отримувати інвестиції, але відтоді він видав індивідуальні дозволи компаніям, які намагалися вести бізнес у цій південноамериканській країні під санкціями.

Міністр Стюарт Янг заявив на брифінгу для ЗМІ у Порт-оф-Спейні, що BP і NGC тепер мають право планувати проєкт з розробки морського родовища із запасами газу об’ємом близько 1 трлн кубічних футів (tcf), яке простягається від Венесуели до Тринідаду.

Це другий дозвіл, виданий США для енергетичних проєктів між двома країнами, після ліцензії 2023 року Shell і NGC на газове родовище Dragon у Венесуелі. Цей проєкт експортуватиме газ до Тринідаду за ліцензією, нещодавно продовженою до жовтня 2025 року.

«Це ті самі умови, що й у Dragon, де ми можемо платити у валюті США», — сказав Янг, маючи на увазі нову ліцензію, яка дозволить клієнтам платити за газ у твердій валюті як виняток із санкцій США щодо Венесуели.

Раніше цього місяця представник BP заявив, що компанія призупинила перемовини щодо Cocuina-Manakin, яке з боку Венесуели належить до проєкту Plataforma Deltana, до отримання дозволу США.

Французька Maurel&Prom, іспанська Repsol і карибський острів Аруба також останніми днями отримали ліцензії США на ведення бізнесу з Венесуелою.

Прем’єр-міністр Аруби Гленберт Крус заявив цього тижня про дозвіл на імпорт венесуельського мазуту для внутрішнього використання.

Венесуела хоче почати експорт газу, щоб забезпечити ще одне джерело доходу для нафтовидобувної країни, яка залишається під санкціями з 2019 року. Тим часом Тринідад потребує газу для живлення своїх нафтохімічних заводів і заводів скрапленого природного газу, оскільки його власне виробництво скорочується.

Венесуела і Тринідад очікують, що третій проєкт із використанням газових запасів у водах обох країн, родовища Лоран-Манатин, також буде розроблятися спільно, повідомили чиновники.

Shell, яка керує територією з боку Тринідаду, ще не прийняла остаточного інвестиційного рішення, щоб дати фінансове добро Manatee. Родовища Лоран-Манатин містять близько 10 трлн футів газу.

«Останнього разу, коли я зустрічався з президентом Ніколасом Мадуро, ми з ним обговорювали Лоран», — сказав Янг. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти