У початок

Бій із тінню: в Раді створено робочу групу з боротьби з нелегальним ринком

Також є російською мовою

На базі Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП, який очолює Андрій Герус, створено робочу групу з розвитку прозорого та конкурентного ринку нафтопродуктів, повідомляється на сайті парламенту.

Метою робочої групи є:

  • розвиток і моніторинг чесної конкуренції на ринку світлих нафтопродуктів;
  • виявлення фактів неякісних нафтопродуктів, зокрема з вмістом заборонених речовин, а також розроблення комплексу заходів для їх припинення;
  • виявлення фактів ухилення від сплати податків, які тягнуть за собою нечесну конкуренцію, а також розроблення комплексу заходів для припинення таких явищ;
  • виявлення фактів функціонування незаконних АЗС, а також розроблення комплексу заходів для їх припинення;
  • розроблення механізмів диверсифікації джерел нафтопродуктів і посилення енергетичної безпеки.

Робочу групу очолив голова підкомітету з питань нафтової, нафтотранспортної галузі і нафтопродуктозабезпечення Дмитро Припутень.

Нагадаємо, за дорученням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля у всіх регіонах України відновилася кампанія з боротьби із нелегальним ринком нафтопродуктів.

Раніше повідомлялося, що в Україні спостерігається стрімке розширення тіньового ринку нафтопродуктів, що виявляється як у зростаючих обсягах виробництва на міні-НПЗ, так і в поновленні діяльності нелегальних заправних станцій.

Консалтингова група «А-95» оцінює сукупні втрати державного бюджету від нелегального обігу нафтопродуктів у 2020 році в близько 19 млрд грн, а в 2021 році вони можуть перевищити 20 млрд грн.

Згідно з дослідженням «А-95», найбільша частка несплачених податків припадає на оптимізацію ПДВ і податку на прибуток – понад 15 млрд грн. Іншим потужним джерелом втрат є нелегальне виробництво нафтопродуктів.

За спостереженнями «А-95», з різною інтенсивністю в Україні працює понад 30 об'єктів малої нафтопереробки, що випустили в 2020 р. близько 470 тис. т різноманітної нафтохімічної продукції, яку не обкладають акцизним податком. Насправді це низькоякісні моторні палива стандартів Євро-2 і Євро-3, що йдуть у роздрібну мережу. Сума несплаченого акцизу за 2020 р. оцінюється в 3,8 млрд грн.

На початку року стало відомо про потужний канал постачань в Україну безакцизних компонентів для виробництва моторних палив на основі МТБЕ і метанолу як розчинників (код 3814009090). Одержувачами цієї продукції в січні-березні стали роздрібні мережі або міні-НПЗ: група «БРСМ-Нафта» (7,2 тис. т) і харківська компанія «Пром Хім» (6,8 тис. т), що спрямовує частину ввезених розчинників на міні-НПЗ у Мерефі (Харківська область), де закуповує паливо мережа Motto.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти