У початок

Болгарія заявила, що більше ніколи не вестиме перемовин із «газпромом»

Болгарія ніколи більше не вестиме перемовин із російським енергетичним гігантом «газпром». Про це заявив учора, 2 червня, у парламенті віце-прем'єр-міністр Асен Василєв, додавши, що контракт із компанією закінчується в кінці року і що росія в односторонньому порядку призупинила постачання, повідомляє «ЕП» із посиланням на Euractiv.

Відповідаючи на запитання члена проросійської націоналістичної партії «Възраждане» про те, коли уряд відновить переговори з «газпромом», Василєв сказав парламенту, що контракт Болгарії, який закінчується в кінці року, не було розірвано Болгарією, і що постачання газу було призупинено росією в односторонньому порядку.

«Болгарія більше ніколи не буде вести переговорів із «газпромом» щодо постачань», – сказав Василєв у парламенті.

Державна газова компанія «Булгаргаз» досі регулярно нагадує «газпрому», що російська компанія не виконує своїх контрактів із Болгарією, термін дії яких закінчується наприкінці цього року.

«Якщо ми зараз підпишемо контракт із «газпромом» й вони перестануть постачати газ у лютому, ми залишимося без газу для промисловості і без опалення для людей», – сказав віце-прем’єр.

Болгарія й Польща були першими двома країнами ЄС, куди «газпром» припинив постачання газу 27 квітня після того, як вони відмовилися платити в рублях.

«Коли хтось зупиняє вам газ, навіть якщо ви платите і виконуєте свій контракт, ви не можете розраховувати на те, що та сама людина не зупинить ваш газ, коли ви опинитесь у складній ситуації. У нас є ненадійний партнер, який довів свою ненадійність», – сказав віце-прем’єр Болгарії.

Василєв також висловив обурення тим, що з одних країн росіяни приймають платежі в євро і доларах, а з інших – ні. Попри проблеми з «газпромом», ціна на природний газ у Болгарії в червні фактично впала на 13%.

З 1 липня Болгарія почне отримувати постачання азербайджанського газу, що, ймовірно, призведе до подальшого зниження ціни на газ.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти