У початок

Болгарія забрала у «лукойлу» термінал на березі Чорного моря

Влада Болгарії встановила контроль над нафтовим терміналом «Росенець», яким раніше керувала російська компанія «лукойл нєфтєхім бургас». Про це міністр транспорту і зв'язку Болгарії Георгій Гвоздєйков заявив у ефірі місцевого телеканалу BTV, повідомляє «Бізнес.Цензор».

«Держава взяла під повний контроль термінал «Росенець», – сказав міністр. З його слів, таким чином угоду про передачу терміналу в концесію припинено.

Міністр додав, що Болгарія не виплачуватиме «лукойлу» компенсацію через припинення концесії, оскільки це сталося внаслідок форс-мажору.

Водночас він запевнив, що скасування концесії не вплине на вартість нафтопродуктів у Болгарії, при цьому контроль над складами палива залишається у власника – «лукойлу».

Як повідомлялося, у липні парламент Болгарії підтримав законопроєкт, відповідно до якого нафтовий термінал «Росенець», що перебував у концесії російської компанії «лукойл», повернеться під контроль болгарської держави.

На підставі цього уряд країни повідомив компанію «лукойл нєфтєхім бургас», що з 15 серпня нафтопереробне підприємство має термін 30 днів, щоб повернути термінал «Росенець» державі.

«Росенець» – єдиний спеціалізований нафтовий термінал на болгарському узбережжі Чорного моря. Він перебуває під контролем «лукойлу» з 2011 року, коли російській компанії надали право на його концесію на 35 років.

Термінал обслуговує єдиний нафтопереробний болгарський завод «Нефточім Бургас», який може переробляти 196 барелів нафти на добу і також належить «лукойлу».

Нагадаємо, у квітні Болгарія оштрафувала російський «лукойл» на 100 млн євро за зловживання своїм домінуючим становищем шляхом обмеження доступу до складів і транспортної інфраструктури.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти